RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

11 квітня

10 квітня

Всі новини

В Україні проти COVID-19 можна зробити щеплення трьома вакцинами: всі подробиці про препарати

Сьогодні в Україні можна зробити щеплення проти коронавірусу трьома вакцинами: AstraZeneca, CoronaVac і Comirnaty. Після уколу можуть бути певні реакції організму, які вважаються нормою і швидко проходять.

Про це пише Центр громадського моніторингу та контролю.

AstraZeneca (Vaxzevria, CoviShield і SKBio)

Цей препарат залежно від місця виробництва називається Vaxzevria (ЄС), CoviShield (Індія) і SKBio (Південна Корея) і є векторною вакциною.

Медики зазначають, що препарат може викликати такі реакції як почервоніння, біль і набряк в місці ін'єкції, лихоманка або озноб, головний біль, біль в м'язах або суглобах, збільшені лімфатичні вузли, нудота, втома і безсоння. Це абсолютно нормально, реакції проходять протягом кількох днів.

За результатами останніх досліджень, дві дози AstraZeneca захищають від зараження на коронавірус на 80% і зменшують можливість заразити оточуючих, які не зробили щеплення. AstraZeneca знижує ймовірність тяжкого перебігу хвороби та госпіталізації на 92% для штаму "Дельта" і на 86% для штаму "Альфа".

CoronaVac / Sinovac Biotech

CoronaVac містить у своєму складі "убитий" вірус і є інактивованою вакциною.

Після вакцинації можливі такі побічні реакції як почервоніння, біль, набряк в місці ін'єкції, лихоманка або озноб, головний біль і біль у м'язах або суглобах, біль в животі або горлі, нудота, діарея, втома і сонливість, набряки повік або їх почервоніння. Медики завіряють, що це нормальні симптоми, які швидко проходять.

Вчені встановили, що препарат захищає від тяжкого перебігу захворювання для штаму "Дельта" серед людей у віці 18-59 років - на 100%, для штаму "Альфа" і "Гамма" - на 87,5%. Зазначено, що ефективність цієї вакцини проти штаму "Гамма" знижується з віком, і в людей 70+ років вже становить 55,5%.

Comirnaty / Pfizer-BioNTech

Вакцина Comirnaty, більше відома в Україні під назвою Pfizer, є, поряд з Moderna, однією з перших мРНК-вакцин. За твердженням вчених, вони безпечні для людини, оскільки не містять самого вірусу.

Введення препарату може викликати біль в місці ін'єкції, втому, головний біль і біль у м'язах і суглобах, лихоманку і почервоніння в місці уколу.

Дослідження британських вчених показало, що вакцина Comirnaty / Pfizer ефективна на 93,7% проти штаму "Альфа" і на 88% проти штаму "Дельта".

Раніше МОЗ опублікував дані про частку госпіталізацій вакцинованих пацієнтів всіх випадків за останні 8 днів. Вони свідчать, що вакцинація показує рівень захисту в 72%.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я