RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Повернути переплату за газ: які документи потрібно подати

Українцям пояснили, як повернути переплату за природний газ у разі сплати не тому постачальнику. Для цього потрібно лише звернутися до попереднього постачальника і написати заяву.

Про це повідомляє Gazpravda.

Відповідно до правил постачання газу, затвердженими постановою Нацкомісії з регулювання тарифів від 30.09.2015 № 2496, споживач має право на повернення коштів, якщо була помилкова переплата.

"...у разі переплати сума переплати зараховується в рахунок оплати на наступний розрахунковий період або повертається на поточний рахунок споживача на його письмову вимогу протягом п'яти робочих днів після отримання такої вимоги", - зазначається у ній.

Йдеться і про випадки сплати за травень 2022 року попереднім постачальникам блакитного палива, хоч отримували ресурс від ГК "Нафтогаз України", як постачальника "останньої надії".

Варто знати, що під час зміни газопостачальника переплата за спожите паливо не переходить на рахунки нового постачальника. Її не можна переадресувати на оплату за розподіл природного газу, однак можна повернути гроші на свій рахунок.

Для повернення коштів потрібно:

  • звернутися до старого постачальника блакитного палива та написати заяву у довільній формі, вказавши номер особового рахунку;
  • заяву надіслати можна поштою на офіційну адресу попереднього постачальника або на електронну адресу, надіславши підписану фотокопію заяви.

Документи, які треба додати заяви:

  • копія паспорта власника особового рахунку (перші дві сторінки та реєстрація);
  • копія ідентифікаційного коду;
  • довідка з реквізитами карткового рахунку з фінустанови, виписка з Приват24;
  • копія квитанції про оплату за газ за період, коли була переплата.

Копії документів потрібно завірити споживачеві, зазначивши "згідно з оригіналом", поставивши дату та підпис.

Нагадаємо, експерти пояснили, що робити з оплатою комунальних послуг тим, хто на тлі війни був змушений залишити свої оселі або житло зруйноване унаслідок бойових дій.