RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Вчені виростили юдейську фінікову пальму з насіння, якому 2 тисячі років: як виглядає диво науки. Відео

Ученим вдалося виростити юдейську фінікову пальму із насіння, якому понад 2000 років, знайденого під час розкопок – це дерево колись було популярним на території сучасного Ізраїлю, а потім вважалося назавжди зниклим.

Про це повідомляє BBCReel.

Так, величезні ліси фінікових пальм не лише милували око від предків ізраїльтян від мальовничих берегів Галілейського озера до заворожуючого простору Мертвого моря, але й мали глибоке культурне та символічне значення. Плід фінікової пальми, яка була символом життєвої сили, достатку і процвітання для мешканців регіону, дуже шанували і вважали цілющим.

Однак з часом прекрасні пальмові гаї зникли, а згодом рослина у зовсім вимерла, зберігаючись лише в історичних записах та у вигляді археологічних артефактів.

Втім, у 2015 році вченим вдалося зробити майже неймовірне, а саме – відродити стародавню юдейську фінікову пальму із насіння, знайденого під час розкопок.

Читайте також: Науковці знайшли втрачений рукопис Птолемея: чим унікальна знахідка

Як виявилося, стародавні насіння фініків були десь на 30% довшими та товщими за сучасні насіння. Задля отримання успішного результату у пророщуванні, учені помістили насінини, окрім однієї, у розчин гіберелової кислоти - рослинного гормону, який сприяє проростанню насіння та зростанню пагонів. Після цього їх занурили у розчин органічних добрив, щоб стимулювати розвиток зародка. Одне насіння, знайдене в Кумрані, залишили як контрольний зразок.

Експеримент вдався і шість насінин проросли. Цікаво, що до посадки вони зовні не відрізнялися від нежиттєздатних насіння. Радіовуглецевий аналіз залишків шкірки пророслого насіння показав, що всі вони з'явилися у період від IV століття до нашої ери до II століття нашої ери. Вчені встановили, що на кожному з проростків з'являться чоловічі або жіночі квітки, і вирішили дати їм імена на честь персонажів Старого Завіту: Адам, Іона, Юдіф, Вооз, Уріїл, Анна.

Варто зазначити, що відновлення цього колись втраченого виду є значущою подією, яка дозволяє нам поглянути в минуле багатої ботанічної спадщини регіону та відновити зв'язок між сучасними поколіннями та важливою складовою їх історичної спадщини.

Нагадаємо, палеонтологи виявили в Китаї скам'янілості древньої рослини, вік якої може становити 170 млн років.

  • Вас може зацікавити:

В Ізраїлі під час розкопок у пустелі знайшли скриньку зі скарбом: фото

У Єгипті відновили чудові "картини" у стародавньому храмі бога Хнуму: фото

У Японії знайшли древню дерев'яну статую заввишки 3,5 метра: фото та відео