RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Науковці знайшли втрачений рукопис Птолемея: чим унікальна знахідка

В абатстві Боббіо на півночі Італії знайшли втрачений рукопис давньоримського астронома Клавдія Птолемея - трактат "Аналемма" та астрономічний текст, який до цього залишався неопізнаним і майже повністю непрочитаним.

Про це пише Archive of History of Exact Sciences.

Читайте також: У давньоєгипетському храмі археологи виявили вражаючі зображення знаків Зодіаку: фото

Кілька сотен рукописів раннього Середньовіччя знайшли археологи ще у XIX столітті при обстеженні скрипторія абатства. Але дослідження сторінок виявило, що принаймні деякі з рукописів є палімпсестами - рукописами, що написані на вживаному пергаменті.

Дослідники виявили приховане чорнило і розгледіли текст з ілюстраціями. Так, під текстом ранньосередньовічного науковця, одного з батьків церкви Ісидора Севільського знайшли трактат Птолемея "Аналемма" та астрономічний текст, обидва по шість листів. Ці рукописи є унікальними, тому що у світі немає копій.

Фото: Аlexander Jones et al

Птолемей жив у II столітті нашої ери у Римському Єгипті та був одним з найбільш значущих науковців еллінізму і Риму. Як астроном він не мав рівних багато століть.

Монографія Птолемея "Альмагест" являє собою майже повне зібрання астрономічних знань Греції і Близького Сходу, яке до наших часів дійшла неповною - не було опису прилад метеороскопу. Це древній інструмент для визначення відстані до небесних тіл. Опис цього інструменту згадує римський науковець Папп Олександрійський (III-IV ст. нашої ери), який написав докладні коментарі до цієї праці Птолемея.

Фото: Аlexander Jones et al

Фото: Аlexander Jones et al

Дослідники стверджують, що знайшли в палімпсесті саме ту частину рукопису астронома, в якій він описав пристрій метеороскопа, який можна використовувати для великого кола завдань, зокрема, визначення широти в градусах від екватора, точної дати сонцестояння або рівнодення чи видимого місця розташування планети на небесному зводі.

Науковці планують знайти продовження цього рукопису в можливих палімпсестах в інших рукописах із зібрання скрипторію абатства Боббіо.

Фото: Аlexander Jones et al

Нагадаємо, палеонтологи виявили в Китаї скам'янілості древньої рослини, вік якої може становити 170 млн років.

  • Вас може зацікавити:

В Ізраїлі під час розкопок у пустелі знайшли скриньку з скарбом: фото

У Єгипті відновили чудові "картини" у стародавньому храмі бога Хнуму: фото

Японії знайшли древню дерев'яну статую заввишки 3,5 метра: фото та відео