RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Українське представництво Bunge запідозрили в ухиленні від податків

Блогер Олександр Аронець вважає, що дочірнє підприємство американської агропромислової компанії Bunge в Україні діє за сумнівними схемами ухилення від сплати податків, що загрожує американцям гучним міжнародним скандалом.

З такою заявою він виступив на своїй сторінці в Facebook, посилаючись на матеріали розслідування журналістів «Голос народу».

За словами блогера, схемами із фіктивним ПДВ за участю близько десятка підконтрольних компаній займаються гендиректор компанії «Бунге Україна», російський бізнесмен Дмитро Горшунов і Роман Пліс, який є старшим сином Геннадія Пліса - першого заступника Київського міського голови.

«Менеджмент українського «Бунге» скуповував за готівку зерно через свої ж фірми-прокладки, формуючи фіктивний податковий кредит із ПДВ, - пояснює принцип дії схем Аронець. - І тепер контрольовані «Бунге» ТОВ «Сантрейд» і ТОВ «Грінтур-Екс» розраховують на незаконне відшкодування з держбюджету 15 млн. грн. ПДВ завдяки операціям, що пройшли через підконтрольні Роману Плісу ТОВ «Вантаж трейд» (код ЄДРПОУ 39057321) і ТОВ «Дельта МВ» (код ЄДРПОУ 3770539).

Аронець додає, що керівництво «Бунге Україна», цілком усвідомлюючи злочинний характер своїх дій, ще й домагається відшкодування фіктивного ПДВ.

«Враховуючи, м’яко кажучи, ці темні схеми, керівники українського «Бунге» не соромляться тиснути на ДФС через Американську торговельну палату (АСС) і Європейську Бізнес Асоціацію (ЕВА), через американське посольство, вимагаючи відшкодувати їм фіктивний ПДВ. Виникає логічне запитання: у штаб-квартирі «Бунге» відомо, що витворяють їхні українські представники?» - запитує блогер.

Він також зауважує, що Геннадій Пліс в часи Януковича займав посаду голови наглядової ради Державної продовольчо-зернової корпорації України і дуже добре обізнаний на корупційних схемах на аграрному ринку.

«Звісно, немає ніякої сенсації в тому, що сімейка Плісів займається вирішенням якихось темних питань на аграрному ринку. Геннадій Пліс за Януковича був головою наглядової ради в Державній продовольчо-зерновій корпорації України (ДПЗКУ). Це, ймовірно, одна з найбільш корумпованих структур у країні, в якій крали все і завжди - по ній НАБУ відкрило рекордну кількість справ», - пише Аронець.

На його думку, у штаб-квартирі корпорації «Бунге» мали б поцікавитися, чому Дмитро Горшунов узяв на роботу сина Геннадія Пліса, який може підпадати під дію антикорупційних законів США.

«Усі співробітники «Бунге», згідно з політикою боротьби з корупцією за межами США, підпадають під дію антикорупційних законів США. Окрім того, на сайті компанії розміщений кодекс етики співробітників. Чи відомо штаб-квартирі «Бунге» про те, що Дмитро Горшунов узяв на роботу сина PoliticallyexposedPerson, батько якого працював у державному «зерновому» операторі з функцією регулятора? Чи була зроблена перевірка на предмет конфлікту інтересів?» - зазначає Олександр Аронець.

Блогер також закликав штаб-квартиру корпорації «Бунге» дати оцінку способу життя свого працівника Романа Пліса.

«Чи не бентежить керівництво компанії «Бунге» спосіб життя 27-річного початківця-фахівця українського представництва «Бунге», який, імовірно, не має сторонніх доходів, працював у компанії кілька років спочатку як стажер, а потім - як фахівець із торгівлі, але при цьому роз'їжджає на автомобілі AudiS8 вартістю близько 150 тис. євро? Штаб-квартирі корпорації варто якнайшвидше розібратися з цими питаннями. Інакше історія може закінчиться для «Бунге» гучним міжнародним скандалом», - резюмує Аронець.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Бізнес
Теги: