RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В "Імперіал Табакко" попередили про наслідки міжнародного арбітражу для України

Непрості відносини влади і тютюнових компаній негативно впливають на інвестиційну репутацію України.

Про це заявляє Юлія Завалішина, директор з корпоративних і юридичних питань "Імперіал Тобакко" в Україні в інтерв'ю порталу DeloUA.

Найбільші міжнародні компанії входять в топ-20 найбільших платників податків України, а загальний обсяг інвестицій за більш ніж 20 років перевищує 2 млрд дол. Тютюнова галузь - це 7% ВВП України, це 50 тис робочих місць. Однак, на думку експерта, діалог між урядом і інвестором не завжди ефективний.

Наприклад, уряд не кликало "Імперіал Тобакко" до обговорення проекту створення єдиного оператора тютюнових виробів. І зараз міжнародна компанія змушена самостійно звертатися до відповідних держорганів за роз'ясненнями.

"Для іноземного інвестора важливі три речі: чи може він захистити свої інвестиції, наскільки зрозуміле і прогнозоване регуляторне поле в країні, як працює судова система (чи може інвестор отримати захист всередині країни в разі виникнення будь-яких питань). На жаль, за всіма трьома напрямками ми не бачимо особливого прогресу України", - вважає Юлія Завалішина.

Представник "Імперіал Тобакко" підтвердила, що компанія оскаржить штраф АМКУ в Міжнародному інвестиційному арбітражі в Великобританії. Юристи табачників не сумніваються в отриманні справедливого рішення і компенсації своїх втрат.

"Ми вже ініціювали обов'язкові попередні процедури, що передують безпосередньо процесу інвестиційного арбітражу, подавши до Мін'юсту повідомлення щодо дружнього врегулювання спору. Зараз йде процедура переговорів з державою. Тут ми вже говоримо не про АМКУ, а про те, що держава Україна порушила свої зобов'язання відповідно до двосторонньої міжнародної угоди про взаємний захист інвестицій. Отримавши безпрецедентний розголос в Україні, ця справа стає резонансною в міжнародному масштабі з далекосяжними наслідками для держави", - повідомляє Юлія Завалішина, директор з корпоративних і юридичних питань "Імперіал Тобакко" в Україні.

Раніше повідомлялося, що виробник сигарет "Імперіал Тобакко" прийняв тактичне рішення оплатити штраф Антимонопольного комітету в сумі 460 млн грн, проте планує оскаржити рішення суду першої інстанції.