RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Металурги поінформували Кабмін про загрозу зупинки виробництва - ЗМІ

Збільшений експорт сталевого брухту створив його гострий дефіцит на внутрішньому ринку і загрожує повною зупинкою металургійних заводів України.

Про це заявили представники підприємств на нараді в міністерстві розвитку економіки і торгівлі, пише Мінпром.

За їх даними, директор із закупівель маріупольського комбінату "Азовсталь" Борис Любич поінформував чиновників, що складських запасів брухту на підприємстві вистачить не більше ніж на 2 доби роботи.

"По суті, запаси знаходяться на технологічному мінімумі", - підкреслив він.

Генеральний директор ТОВ "Метінвест-Ресурс" Андрій Міщенко заявив, що з літа не може забезпечити металургів брухтом. За його словами, в основному мова про маріупольські майданчики, через що комбінати ім. Ілліча і "Азовсталь" будуть змушені скорочувати виробництво.

Ще більш критична ситуація склалася на заводі "Інтерпайп Сталь", де склади не можуть компенсувати дефіцит брухту, зазначив глава правління "Інтерпайп Втормет" Валентин Макаренко.

"У липні ми вже точно втрачаємо обсяги виробництва, але картина на серпень-вересень ще більш загрозлива. Все йде до того, що може повторитися 2015, коли через дефіцит металобрухту "Інтерпайп Сталь" простоювала 63 діб, а в 2016 - 48 діб", - заявив він.

У зв'язку з цим представники метпідприємств звернулися до уряду з вимогою ввести тимчасову заборону на експорт сталевого брухту, який є стратегічною сировиною.

Згідно з даними Держмитниці, зовнішні поставки українського металобрухту почали рости з середини весни: в квітні вони склали 38 тис т, в травні - 60 тис т, в червні цей показник побив рекорд - 85 тис т.д.