RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Бізнес

Новини

20 вересня

Всі новини

Штраф "Синєво" на 1,1 млрд грн став закономірним результатом "реформ" Гетьманцева - ЗМІ

Незаконне, на думку компанії "Синєво", донарахування їй додаткових податкових зобов'язань на 1,1 млрд грн може бути результатом впливу на податкові органи голови Комітету ВР з питань податкової та фінансової політики Данила Гетьманцева.

До такого висновку приходять автори публікації видання "Дело".

"Синєво Україна" оприлюднила пресреліз, в якому звинуватила податкову службу у необґрунтованому донарахуванні 1,1 млрд грн податків у результаті планової виїзної перевірки. Як з'ясувалося з пресрелізу ДПС, у "Синєво" скористалися правом на заперечення за результатами перевірки у податкових органах. Заперечення буде розглянуто до 20 грудня.

"Синєво", безумовно, зіграли на випередження. Звернення до президента Зеленського, прем'єра Шмигаля, до Офісу бізнес-омбудсмена та до Посольства Швеції (компанія є частиною шведського холдингу "Медікавер") - це скоріше "підстрахувальні" заходи на випадок, якщо ДПС усередині структури не розгляне скаргу компанії на її користь", - йдеться у публікації.

На думку авторів, на ситуацію потрібно дивитися в контексті подій навколо податкових органів – впливу на фіскалів голови податкового комітету ВРУ Данила Гетьманцева: "З недавніх пір Данило Гетьманцев чи не самостійно призначає керівників на ключові пости у митних органах, а також просуває своїх людей у керівництво ДПС у регіонах. В.о. голови ДПС Михайло Титарчук, який "взяв під особистий контроль" справу "Синєво", вочевидь, взагалі від цих кадрових перестановок самоусунувся".

Видання нагадує, що Гетьманцев ініціював блокування податкових накладних від великих компаній-експортерів, коли від підприємств в ультимативному порядку вимагали відсоток від сум у накладних як "відкат" за проходження документів. "Під роздачу", за даними учасників ринку, потрапили "Кернел, МХП, ДПЗКУ, Баядера, Промринок, Нива Переяславщини, Київський маргариновий завод та сотні великих компаній".

"Титарчук повністю курується Гетьманцевим і останнім часом виконує все, що той рекомендує. Гетьманцев же за останній рік ухвалив безліч вкрай шкідливих для бізнесу рішень, які вже призвели до спаду ділової активності та погіршення наповнення бюджету", - пояснив співрозмовник ThePage.

Гетьманців у Telegram-каналі вибачився за те, що відбувається, і попросив постраждалих надсилати документи на перевірку.

"Однак на ринку не припиняються чутки, що таким чином голова податкового комітету Ради намагається з'ясувати, хто з великих платників податків все-таки не проти поділитися своїми грошима в ім'я високих ідеалів революції", - сказано в статті.

Видання нагадує, що тиск на "білий" бізнес, такий як "Синєво", відбувається на тлі нездатності митних органів подолати контрабанду навіть на тлі прийнятих РНБО рішень щодо боротьби з контрабандистами, а також через схеми "скруток" ПДВ, що продовжуються.

"Податкова залишається лідером скарг підприємців в Офіс бізнес-омбудсмена: з податковими питаннями туди приходить 65% скаржників, при чому в третьому кварталі 2021 року кількість скарг на ДПС стрімко зросла... При цьому інвестиційна привабливість країни й без того летить у тартари: згідно з опитуванням Європейської бізнес-асоціації, майже 60% гендиректорів вважають клімат несприятливим, третина впевнена, що за останні пів року ситуація для підприємницької діяльності лише погіршилася”, - йдеться у матеріалі.