RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Конкурс АРМА: акціонери IDS Ukraine вказали на порушення і планують звернутися до суду

АРМА 13 березня оголосила переможця конкурсу на управителя корпоративними правами у вигляді акцій компаній, що входять до групи IDS Ukraine - ПрАТ "МЗМВ ОСКАР" та ПрАТ "ІДС". Переможцем конкурсу стала компанія "Карпатські мінеральні води".

Проте в IDS Ukraine заявили, що при призначенні управителя було допущено ряд порушень, які були озвучені в журналістському запиті до агентства. В АРМА зазначили, що діяли згідно з процедурою, передбаченою діючим законодавством, йдеться у відповіді агентства на запит.

Нагадаємо, що 2 червня 2022 року БЕБ повідомило про арешт корпоративних прав ряду акціонерів холдингу IDS Ukraine, до якого входять Моршинський завод мінеральних вод "Оскар", Миргородський завод мінеральних вод, дистрибуційна компанія IDS та оператор доставки води "ІДС Аква Сервіс". 10 лютого АРМА оголосило конкурс на управителя для арештованих активів виробників і реалізаторів мінеральних вод торгових марок "Моршинська", "Миргородська" та Borjomi, і 13 березня АРМА знайшло управителя – ним стала компанія "Карпатські мінеральні води".

В IDS Ukraine заявили, що непідсанкційні акціонери, що складають більшість і права яких були порушені, будуть оскаржувати результати конкурсу АРМА в українських та міжнародних судах. На їх думку, при призначенні управителя було допущено ряд порушень, а саме: незаконне позбавлення непідсанкційних акціонерів права управляти належними їм акціями, відсутність ліцензії НКЦПФР у компанії "Карпатські мінеральні води", яка за законом, є обов’язковою для управління подібними активами.

Журналісти у запиті до АРМА уточнювала чи була наявною вимога до учасників конкурсу для активів ПрАТ "МЗМВ ОСКАР" та ПрАТ "ІДС" щодо наявності ліцензії від НКЦПФР, і чи буде АРМА з управителем звертатись до АМКУ за отриманням дозволу на концентрацію для оцінки монополізації ринку та обмеження конкуренції при набутті управителем прав на управління активу.

У своїй відповіді АРМА пояснили, що вимога стосовно наявності ліцензії від НКЦПФР не фігурувала в списку з 7 вимог для учасників конкурсу, а натомість агентство мало на меті впевнитись, чи володіють учасники достатнім матеріально-технічним забезпеченням для управління активами і чи не застосовувалися проти них санкції. Пріоритетом у АРМА назвали саме досвід учасника конкурсу в управлінні подібними активами. Також в агентстві зазначили, що саме суб'єкт господарювання має забезпечити дотримання вимог законодавства щодо отримання дозволу на концентрацію активів і не вказало про наміри узгодити з АМКУ результати конкурсу.

Проте у відповіді АРМА не вказано інформації про те, чи має відповідний досвід управління цінними паперами переможець конкурсу і чи є у нього відповідна ліцензія, видана НКЦПФР, також наразі не роз'яснено, в чому полягає управління корпоративними правами у вигляді цінних паперів, якими повноваженнями наділений управитель та які дії може вчиняти управитель цінних паперів.