RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Пов'язані з росіянами "Енергомашспецсталь", "Запоріжтрансформатор" та "ХЕМЗ-IPEC" "обходять" російські ракети - розслідування

Підприємства Дмитра Фірташа, пов'язані зі здобиччю титанової руди, зокрема краматорська "Енергомашспецсталь" не страждає від влучань російських ракет, хоча знаходиться неподалік від лінії фронту. Причина може полягати у тому, що 92% акцій належить кіпрській офшорній компанії, пов'язаній із Росатомом.

Про це розповіла нардеп від "Слуги народу" Роксолана Підласа, йдеться в матеріалі "Апострофа".

Також журналісти наводять приклад АвтоКрАЗу Костянтина Жеваго, який досі постачає продукцію до Білорусі, і підприємство Костянтина Григоришина "Запоріжтрансформатор" що вело постачання до Росії, яке виробляє "продукцію подвійного призначення".

Першого удару по "Південмаш" росіяни завдали лише через 9 місяців вторгнення – у листопаді 2022. Ракету-носій "Зеніт" для РФ виробляв саме "Південмаш". Контракт ймовірно було завершено в листопаді.

Серед підприємств, на які росіяни не запускали ракет, є й харківський завод "ХЕМЗ-IPEC", який спеціалізується, зокрема, на розробці та виробництві занурювального обладнання для механізованого видобутку нафти, а також води з артезіанських свердловин. Згідно з реєстрами, на ПАТ "ХЕМЗ-IPEC" директором є Сергій Родіонов (колишній полковник КДБ), кінцевим бенефіціарним власником є громадянин РФ та Німеччини Семен Ануфрієв, який проживає в Монако, і володіє заводом через панамський офшор. Ануфрієв був помічником покійного мільярдера Олега Бурлакова, найцікавішим проектом якого є яхта "Чорна перлина" за 400 млн євро. Ануфрієв і Микола Козаков є фігурантами справи, відкритої у Великій Британії через викрадення майна покійного Бурлакова (яхти). Ануфрієва підозрювали у співпраці з КДБ СРСР, і саме цей орган міг допомогти йому взяти під контроль харківський завод і контакти з замовниками. Частина продукції заводу також подвійного призначення.

За кодом ЄДРПОУ ПАТ "ХЕМЗ-IPEC" – 23914062 пошук видає посилання на ФОП Рудик Людмилу В'ячеславівну з Мукачевого, яке є у списках санкцій 8 країн.

Юридично інтереси Казакова та Ануфрієва представляють Могильницький та партнери, колишні українські адвокати, які втекли до Москви. Максим Могильницький -виходець із Донецька, розпочинав кар'єру з посади слідчого прокуратури в Єнакієвому, був суддею Донецького окружного адмінсуду, заступником прокурора Києва. З 2011 по 2014 обіймав посаду заступника прокурора Києва, був звільнений із органів згідно із законом про люстрацію. У 2014 заснував Адвокатське об'єднання "Могильницький та партнери" і захищав Януковича, Наталію Поклонську. Він доводив, що не можна відбирати майно Януковича - нібито конфіскація його активів є незаконною. Могильницький вимагав від уряду надати йому документи щодо підстав перекриття Північно-Кримського каналу.

Наразі, за даними Кабміну, в Україні 903 підприємства, якими володіють громадяни РФ, і їх стабільна робота в умовах повномасштабної війни попри відкритість цієї інформації може свідчити про певний "договірняк".