RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Карпатський вітер як альтернатива російському газу: в Україні будуватимуть унікальні високогірні ВЕС

Попри повномасштабну війну та атаки рф на електростанції, гідроелектростанції та підстанції, Україна намагається забезпечити громадян комфортом і безпекою, використовуючи відновлювальні джерела енергії. Зокрема, планує встановлювати нові високогірні ВЕС. Будівництво вітрових електростанцій допоможе не лише надавати громадянам безпечну енергію, але й "зняти з голки" російського газу країни Європи. Європейські партнери також починають будувати вітропарки й використовувати альтернативну енергетику. Україна збирається фінансувати альтернативну енергетику аби позбутися залежності від викопного палива, який росія використовує для шантажу.

Розвиток альтернативної енергетики в Україні показує залучення до Енергетичної стратегії до 2050. Встановлення вітропарків допоможе відновити сектор, посилити енергетичну безпеку України та європейського континенту.

Переваги вітрової енергетики

Перевагами вітрової енергетики є безпечність і екологічність - під час роботи не відбувається шкідливих викидів, і на відміну від нафти, газу чи вугілля, вона є невичерпною. Такі системи встановлюють у вітряних районах, відповідним місцем в Україні є Карпати. Там планується встановлення вітроелектростанцій потужністю понад 500 МВт, розроблених єдиним національним виробником вітроенергетичних установок мультимегаватного класу ТОВ "Френдлі Вінд Технолоджі". У січні 2024 компанія встановила перший вітряк на межі Закарпатської та Львівської областей, тепер хоче облаштувати ще до 30, потужністю 150 МВт на 18 га полонини Руни.

Іноземний досвід встановлення ВЕС

Досвід іноземних партнерів демонструє успіх у встановленні вітрових електростанцій у горах: у 2017 Єврокомісія повідомила про початок роботи вітряної електростанції в Австрії. Вітропарк Хандальм складався з 13 вітряків на висоті 1800 метрів, мав виробляти близько 76 мВт-годин електроенергії на рік. У ЄК запевняють, що це є важливою частиною стратегії ЄС у галузі змін клімату, визначених глобальною Паризькою угодою. Як зазначає CGTN, на початку 2024 в Тибетському автономному районі Китаю розпочала генерувати енергію найбільша у світі надвисокогірна ВЕС, на висоті 4650 метрів над рівнем моря, на площі 140 км2. Електростанція забезпечує потреби 230 тисяч жителів міста Нагку, котре є одним з найхолодніших місць у Китаї (температура може опускатися до -40°C).

Швеція теж має мету звільнитися від викопного палива і до 2040 року перейти на 100% відновлювані джерела енергії. У країні збудували найбільшу в Європі ВЕС Маркбигден, що займає площу 450 км2 і до 2025, планується, складатиметься зі 1101 вітряної турбіни. Загальна планова потужність вітряного парку - понад 4 ГВт, що більше Хмельницької АЕС.

Як і за кордоном, так і в Україні від реалізації проєкту громадяни отримають низку переваг: утворення нових робочих місць, надходження частки доходів від продажу електроенергії та додаткових податків у місцеві бюджети, а також забезпечення чистого середовища.