RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

На бетонний захист енергетики витрачено вдвічі більше, ніж на фронтові фортифікації - ЗМІ

У 2023 році на захист української енергетики бетоном було витрачено від 50 до 60 млрд гривень. Це вдвічі більше, ніж дотепер виділено на будівництво фронтових фортифікацій.

Про це йдеться у статті Фокус.ua "Чому не спрацював захист енергооб'єктів".

Так, у березні 2023 Кабмін виділив лише 1 млрд грн на фортифікаційні споруди. Влітку Харківська та Чернігівська область отримали на будівництво фортифікацій 1,2 млрд грн. Лише після втручання у питання президента у 2024 було виділено близько 30 млрд грн. Тоді президент фотографувався в окопах Харківщини і Чернігівщини, зроблених з дерева та плівки.

До зведення польових фортифікацій не була залучена найбільша в Україні компанія з будівництва інфраструктурних об'єктів "Автострада".

"Щодо фортифікації - цікаво, що компанію, яка є лідером ринку, ніхто до виконання робіт не залучив, результат - виконання програми Президента щодо будівництва фортифікаційних споруд теж всі бачать", - написав у Facebook власник компанії Максим Шкіль.

Наприкінці березня росіяни завдали низку повітряних ударів по генеруючих потужностях української енергетичної системи. Незважаючи на коштовний бетонний захист, в результаті цих ударів "Укргідроенерго" заявила про втрату 20% генеруючих потужностей, група ДТЕК заявила про пошкодження 80% енергоблоків, а у державному "Центренерго" заявили про втрату 100% генерації.

В лютому 2024 видання New York Times опублікувало матеріал про "напрочуд слабкі" оборонні укріплення України на захід від Авдіївки. У статті були наведені супутникові знімки українських укріплень, які характеризувалися як "рідкі" та "елементарні". А Wall Street Journal, аналізуючи відхід ЗСУ від Авдіївки, зазначив, що "з кожним російським наступом сили оборони України мають відступати на часто недостатньо непідготовлені позиції". Видання навело слова заступник командира 3-ї штурмової бригади ЗСУ Максима Жоріна, який констатував, що " нам доводиться копати, окопуватися і будувати самим".

11 квітня Верховна Рада викликала відповідальних за захист об'єктів критичної інфраструктури посадовців, і як повідомив нардеп Ярослав Железняк, на засідання вони не з'явилися.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Бізнес
Теги: