RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

21 червня

Всі новини

На Сумщині детективи БЕБ провели обшук з порушеннями: стратегічне підприємство опинилося під тиском

Група компаній стратегічно важливого для Сумщини підприємства "Шервул" знову під тиском силовиків.

Про це йдеться в матеріалі "Фактів".

Один з найбільших платників податків в регіоні, який увійшов до рейтингу топ-100 виробників текстилю за обсягами доходу у 2023, налаштований відстоювати своє право на бізнес. Компанії це вже вдавалося - рік тому правоохоронці блокували діяльність підприємства, що загрожувало зривом контрактів, несплатою зарплатні робітникам та неможливістю розрахуватися з постачальниками. Керівництво відстояло репутацію в суді, рахунки та податкові було розблоковано.

Тепер, за відсутності у місті директора Євгена Овсієнка, проти якого відкрито кримінальне провадження, представники БЕБ прийшли з обшуком до будинку, який за правом приватної власності не належить місцевому виробнику легкої промисловості (підприємство Овсієнка "Вултекс", яке входить до групи).

Фото - власник підприємства Євген Овсієнко

За словами адвоката Євгена Страшка, силовики намагалися з 8.00 провести обшук з порушенням законодавства: "Підставою для проведення цього обшуку є дозвіл, наданий слідчим суддею, де міститься низка процесуальних помилок. Зокрема, власник приміщення вказаний невірно, — зовсім інша особа. Я представляю безпосередньо власника цього приміщення, яка заборонила впускати цих громадян, бо фактично дозволу на входження на приватну територію в них немає. Представники влади, не дочекавшись ані власника, ані його адвоката, просто перелізли через паркан — камера це зафіксувала", — розповів адвокат. Для документування протиправних дій він викликав слідчу оперативну групу.

Фото - адвокат Євген Страшок

Детективи бюро зачитали ухвалу про проведення обшуку та, роз'яснивши процедуру його проведення, права та обов'язки учасників слідчої дії, проігнорували аргументи адвоката захисту щодо неправомірності проведення обшуку та виїмки документів. Їх не зупинило і оголошення повітряної тривоги.

Фото - детектив БЕБ зачитав ухвалу перед тим, як зламати двері

Близько 15:00 спецпризначенці за розпорядженням детектива БЕБ зламали металеві двері та потрапили всередину. Слідчі дії проводилися за зачиненими дверима до 19:30. За адресою виробничих цехів підприємства "Шервул", де працює понад 200 робітників, також більше 10 годин тривав обшук з виїмкою документів.

За словами адвоката, кримінальне провадження розслідується з 27 вересня 2022 - майже два роки, за цей час запитів, ухвал чи викликів на допити детективами БЕБ на адресу ТОВ "Шервул" не надходили: "Фактично наше підприємство підозрюється у здійсненні фіктивних (нікчемних) правочинів, вчиненні безтоварних операцій, що не відповідає дійсності", — прокоментував адвокат. І додав, що у відкритих джерелах можна побачити суми доходів групи.

Адвокат вважає метою "акції" тиск на підприємство та створення штучних перепон для розвитку. Керівник підприємства Євген Овсієнко сказав, що працює в межах чинного законодавства, інтегрує передові технології, сумлінно сплачує податки бюджет та не толерує корупцію. Він підкреслив, що буде рішуче захищати у правовому полі свої інтереси та право бізнесу на існування.