RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Нардеп вимагає від НАБУ зупинити корупцію в "Центренерго"

Депутат Верховної Ради Михайло Бондар заявив, що у державній компанії "Центренерго" запроваджено злочинну схему, внаслідок якої державі завдано значних збитків, а підприємство доводять до банкрутства, та звернувся до керівництва Міністерства енергетики та вугільної промисловості, НАБУ та Фонду держмайна.

Про це йдеться у зверненні нардепа, що опубліковане на його сторінці у Facebook.

Депутат зазначає, що держкомпанію "Центренерго" взяли під контроль бізнесмени зі сфери впливу Ігоря Коломойського, та запровадили корупційну схему.

"На "Центренерго" реалізується корупційна схема, яка містить дві складові – закупівля російського вугілля по завищеній ціні у підприємства афільованого з групою "Приват", та продаж електроенергії по заниженій ціні на користь підприємств, що також входять до групи "Приват", - йдеться у зверненні.

Зокрема, вугілля на "Центренерго" постачається компанією "Нафта Форс" за ціною 2,7 тисяч гривень за тонну без вартості доставки, що на 40% вище, ніж за формулою "Роттердам+". Вироблену електроенергію "Центренерго" продає підприємствам Коломойського за ціною 1,3 гривень за 1 кВт-г., в той час як її собівартість складає 1,9 гривень за кВт-г.

"Наноситься шкода інтересам держави через завдання подвійних збитків державному "Центренерго" та через скорочення бази оподаткування, що призводить до неотримання податків", - зазначається в зверненні.

Нардеп висловив стурбованість фінансовими результатами компанії, яка за перше півріччя року отримала збитки в розмірі 1,2 млрд гривень. Він наголосив, що це фактично унеможливлює приватизацію "Центренерго", оскільки збитковим підприємством не зацікавляться інвестори.

Депутат просить керівництво Міненергетики, НАБУ та Фонду держмайна перевірити ці факти.

Раніше колишній голова Луганської ОВДА та екс-голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявляв, що НАБУ має розібратися зі зловживаннями в "Центренерго", яка закуповує російське вугілля за завищеними цінами у компанії, пов'язаної з Ігорем Коломойським.

Політолог Петро Олещук запропонував народним депутатам створити у Раді тимчасову слідчу комісію для розслідування скандалу навколо "Центренерго". Експерт Борис Кушнірук заявив, що Ігор Коломойський контролює держкомпанію "Центренерго" і не зацікавлений в її приватизації.