RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Поправка Геруса з імпорту електроенергії була прийнята з порушенням процедур ВР - експерт

Поправка глави парламентського комітету з питань енергетики Андрія Геруса, яка дозволила імпорт електроенергії, була прийнята з порушенням регламенту ВР. Про це заявив перший заступник глави комітету з питань енергетики і ЖКГ Олексій Кучеренко, передають "Факти".

"Коли приймали цю правку в інший закон, були порушені всі можливі процедури. Я знаю, що Нацкомісія з регулювання енергетики була б проти правки, якби її запитали. Знаю, що вона не була узгоджена відповідним чином. І що в результаті? Система перетікання з Білорусі побудована, по суті це російська електроенергія. Білорусь працює з Росією паралельно. Відразу з'явилася інформація, що законтрактована російська електроенергія, яка через Білорусь заходить, і вже пішли перші контракти. Першою, наскільки мені відомо, стала дочірня компанія НЕК "Нафтогаз". Другими - якісь компанії, афілійовані з власниками металургійних комбінатів", - сказав Кучеренко.

На думку експерта, Росія здатна постачати електроенергію за демпінговими цінами, щоб зруйнувати вітчизняну генерацію і збільшити енергозалежність України.

"Росія - абсолютно неринкова країна, вони можуть демпінгувати, щоб боротися з нашої генерацією. Російську електроенергію ми запускаємо і відсуває" Енергоатом ", відсуває наші теплові станції. Це небезпечно - грати з російської електроенергією. У нас доктрина, навпаки, інтегруватися з європейською енергосистемою, а ми робимо крок назад і інтегруємося з російською", - пояснив Кучеренко.

18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який голова енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі.

1 жовтня було здійснено перше постачання електроенергії з Росії в режимі імпорту. Поставка проведена рівним графіком потужністю 100 МВт. За даними джерела на ринку, імпорт здійснений компанією "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з Ігорем Коломойським. Ряд енергоекспертов розцінили початок імпорту електроенергії з РФ як загрозу енергонезалежності України та майбутній інструмент тиску з боку Кремля на українську владу.