RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Зобов'язання перед ЄС: експерт пояснив заяви глави НКРЕКП про вирівнювання тарифів для населення

Скасування перехресного субсидіювання і вирівнювання тарифів на електроенергію для населення та промисловості – це зобов’язання України перед ЄС.

Про це в ефірі NewsOne заявив директор-засновник компанії Expro Consalting Геннадій Кобаль.

Експерт нагадав, що в липні Україна запустила новий ринок електроенергії, але залишилось перехресне субсидіювання, за рахунок якого тариф на струм для населення залишається одними з найнижчих в Європі.

"У нас є сегмент промисловості і сегмент населення. Промисловість платить набагато більше коштів. Що стосується промислових споживачів, тут можна говорити про якийсь ринок. Що стосується населення, поки що тут жодних вагомих зрушень не було. Ціни відносно низькі, якщо ми порівнюємо з промисловістю або з іншими європейськими країнами", – сказав Кобаль

Він нагадав, що Україна взяла на себе зобов’язання перед ЄС скасувати перехресне субсидіювання та встановити рівні тарифи на електроенергію для промисловості та населення.

"Ми на себе взяли зобов’язання перед Європейською комісією, перед Європейським Союзом. І треба вводити ринкові, ринок вводити в цьому сегменті населення однозначно. Мова йде про підвищення цін для населення. Разом з тим ідеться про те, що, крім підвищення цін, будуть створені умови, сама послуга надання електроенергії буде простіша, прозоріша і відповідно дешевша", - пояснив Кобаль.

Нагадаємо, раніше Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Валерій Тарасюк заявив, що в середньостроковій і довгостроковій перспективі немає альтернативи вирівнюванню цін на електроенергію для населення та підприємців, і ціни на струм для населення неминуче зростуть.