RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Обсяги імпорту електроенергії з Росії через ініціативу Геруса різко зросли - нардеп

Імпорт електричної енергії з Російської Федерації за 3 дні - з 11 по 13 грудня - зріс в 2,5 рази.

Про це депутат Верховної Ради від фракції "Батьківщина", голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець повідомив у Facebook.

"Компанії-трейдери після майже тижневої паузи відновили імпорт електроенергії з країни-агресора. Тільки за 3 доби 11-13 грудня поставки зросла з 480 тисяч КВт-год (11 грудня) до 1,268 млн кВт-год (13 грудня)", - написав Волинець.

Він також нагадав, що імпорт електроенергії з РФ був відновлений завдяки поправці голови енергетичного комітету Ради Андрія Геруса.

"18 вересня 2019 Верховна Рада прийняла поправку депутата "Слуги народу" Андрія Геруса, якою було дозволено імпорт електроенергії з Росії та Білорусі в ОЕС України на умовах двосторонніх контрактів", - уточнив Волинець.

Імпорт електроенергії з Росії було відновлено з 1 жовтня завдяки "поправці Геруса". За першу половину жовтня імпорт електроенергії з РФ зріс майже в 2 рази, в листопаді він збільшився в порівнянні з середньодобовим показником за жовтень в 3 рази - до 12 млн кВт-год / добу. Обсяг російської електроенергії, що поставляється на сегмент ринку двосторонніх договорів, вже перевищує 15%. Зростання російського імпорту призвело до обмеження потужностей українських енергопідприємств.

Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України звернулася до Президента, прем'єр-міністра, секретаря РНБО і голови НКРЕКП із закликом зупинити імпорт електроенергії з РФ, підкресливши, що збереження нинішніх обсягів імпорту загрожує зупинкою 75% українських вугледобувних підприємств і більшості атомних блоків.