RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Сподіваються на компроміс: інвестори розповіли про свої очікування щодо перегляду "зеленого тарифу"

Міжнародні компанії, що реалізують проекти відновлюваної енергетики в Україні (ВДЕ), сподіваються, що Верховна Рада і президент не підуть на ретроспективний перегляд "зеленого" тарифу, не порушивши зобов'язань перед іноземними інвесторами.

Про це заявив віце-президент норвезької компанії NBT Берге Творг, передає РБК-Україна.

"Ми віримо, що президент і парламент України знайдуть збалансоване рішення і покажуть, що у них немає наміру впроваджувати ретроспективні зміни, і що вони готові захищати права інвесторів", - зазначив Творг.

Коментуючи відмову парламентського комітету з питань енергетики і комунальних послуг підтримати компромісний законопроект №2543 про добровільну реструктуризацію "зеленого" тарифу, віце-президент NBT повідомив, що інвестори зберігають надію, що компромісне рішення по "зеленому" тарифу прийнято.

"Ми сподіваємося, що буде знайдено збалансоване рішення. Тут обидві сторони повинні дійти згоди, поступитися один одному і піти назустріч. Тому що наслідки, якщо цього не буде зроблено, будуть дуже ризикованими", - додав Творг.

Віце-президент NBT підкреслив, що тільки в 2019 іноземні інвестиції в Україну в сферу відновлюваної енергетики склали 4 млрд євро. Подальші інвестиції, за його словами, залежать від рівня довіри до уряду і державі в цілому.

"Все зводиться до довіри. Довіра породжує впевненість, а за нею йдуть гроші і інвестиції", - підсумував Творг.

13 грудня на засіданні профільного комітету депутати з фракції "Слуга народу" на чолі з головою комітету Андрієм Герусом відмовилися підтримати законопроект №2543. За словами авторів законопроекту з комітету ВР з економічного розвитку, він міг зберегти інвестиційну привабливість України і дозволяв сподіватися на сталий розвиток ВДЕ.