RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Фінплан Укртатнафти розкрив "прибутки" Укрнафти - експерт розповів про зловживання

Націоналізація "Укрнафти" і "Укртатнафти" не витримує критики, вилучення часток у приватних акціонерів було сумнівним, а доводи для такого рішення - брехливі.

Про це написав політичний оглядач Михайло Шнайдер.

"Укрнафта" є видобувною компанією, її місія видобувати нафту та газ і реалізовувати їх на біржових торгах… У власності "Укрнафти" невелика мережа АЗС, яка забезпечувалася покупними нафтопродуктами. Це повністю спростовує поширену брехню про відмову в постачанні пального армії, бо "Укрнафта" не є і ніколи не була виробником пального, а є виключно видобувною компанією", — наголошує експерт.

Як нагадав Шнайдер, "Укрнафта" викуповувала нафтопродукти для реалізації на власних АЗС і "задовольняла усі запити військових, Нацгвардії та інших Сил оборони наданням благодійної допомоги пальним... Чи була взагалі необхідність вилучення 49,9% у приватних акціонерів у власність військових? Звісно, НІ", — зазначає оглядач.

Частка в 50,1% належала державі через "Нафтогаз", який як мажоритарний акціонер, міг за вказівкою уряду призначити інше керівництво, зокрема Сергія Корецького. Експерт вказав на ситуацію з "Укртатнафтою", адже уряд має затвердити фінплан Кременчуцького НПЗ. Документ направили Кабміну 25 листопада, і він "проливає світло на штучну надприбутковість "Укрнафти" і безпідставні вихваляння Корецького".

"При отриманому фактичному доході у 2021 в 52,96 млрд грн Міноборони просить затвердити в поданому фінплані на 2023 доходи "Укртатнафти" на рівні 11,49 млрд, що майже на 80% нижче ніж у довоєнному 2021, і при курсі долара на 40% нижче ніж зараз. Сукупний дохід "Укрнафти" у 2021 склав 37 млрд грн, а разом з 53 млрд "Укртатнафти" загальний дохід обох підприємств склав 90 млрд грн… У фінплані "Укрнафти" 2023 урядом затверджено дохід на рівні 94 млрд грн, що має створити ілюзію надлюдських менеджерських якостей Корецького", - пише Шнайдер.

Експерт додає, що "Укрнафта" (яка з "Укртатнафтою" керується Корецьким) передає видобуту нафту та конденсат Кременчуцькому НПЗ, "залишає заводу копійки у вигляді оплати послуг з переробки, а вироблені нафтопродукти забирає і продає самостійно": "Понад 50 млрд доходів які б могла отримати самостійно "Укртатнафта", пан Корецький одноосібно переклав з однієї кишені до іншої — у скарбничку "Укрнафти", тим самим створивши ілюзію про суттєве збільшення прибутковості".

Експерт зазначив, що на адресу Міноборони у 2023 поставили лише 234 тис. тонн нафтопродуктів, а виробили їх за цей період в 5 разів більше, і вказав на абсурдність ситуації довкола "Укртатнафти" і "Укрнафти": "Ставка верховного головнокомандувача вилучає частину (міноритарну) акцій "Укрнафти" у власність військових під гаслами забезпечення пальним ЗСУ, в той час, коли компанія тільки добуває нафту і не є виробником… "Укрнафта" забирає собі з заводу всі прибутки, які піарить як свої досягнення, а на адресу військових, для яких начебто й вилучалися ці акції, відвантажує лише 20% (!!!) з отриманих від переробки нафтопродуктів, при тому за ринковими цінами, ще й накрутивши мільярд ПДВ... Привезти 250-300 тис. тонн пального на рік (20-25 тис т/місяць) і поставити за ринковими цінами на адресу Міноборони зміг би будь-який трейдер", — резюмує він.