RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

ДІАМ під керівництвом Кривоноса продовжує схеми ліквідованого ДАБІ - експерт

Державна інспекція архітектури та містобудування, якою керує Семен Кривоніс, узаконює будівництво скандальних житлових комплексів. А законним забудовникам, таким як "Нова Слобідка" – зупиняє роботи.

Про це у блозі на сайті "Кореспондент" повідомив політолог Дмитро Маруніч.

"19 травня на засіданні Кабінету міністрів був призначений голова Державної інспекції архітектури та містобудування – Семен Кривоніс. До яких скандалів призвело неоднозначне кадрове рішення про призначення фігуранта розслідування "Слідства.Інфо" та людини без досвіду та професії у сфері містобудування. ДІАМ почала 15 вересня, з перших тижнів відмовляючи в реєстрації повідомлень про початок виконання будівельних робіт, хоча ні закон, ні підзаконні акти не передбачають відмови на підставі повернення повідомлення на доопрацювання. Загалом, за кількістю оброблених документів ДІАМ почала працювати у 2,4 рази гірше за ліквідований ДАБІ", - написав він.

Експерт зазначив, що у жовтні ДІАМ продовжила дивувати спільноту, коли раптово фактично узаконила будівництво скандального столичного ЖК 50Avenue на проспекті Перемоги, 50а.

"Потім Семен Кривоніс "з інтернету" дізнався, що там планують незаконно побудувати багатоповерхівку і вже розпочали продаж квартир (хоча він рекламується ще з весни 2020). Але повідомив: "Після здійснення необхідних заходів архітектурно-будівельного контролю, головні інспектори складуть протокол та винесуть припис про усунення виявлених порушень". 16 листопада 2021 року ДІАМ видала сертифікат готовності ЖК Creator City, попри те, що об'єкт за фактом був не добудований. Чималий резонанс у ЗМІ змусив Семена Кривоноса діяти у стані корупційного цугцвангу та приховати сертифікат під статусом "корекція" документа на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва", - запевнив він.

Також він вказав на скандальну ситуацію з ЖК "Нова Слобідка": "За результатами позапланової перевірки на об'єкті за адресою: вул. Микільсько-Слобідська, 7-9 у Києві було складено акт перевірки, протокол про правопорушення та винесено приписи, у тому числі про Зупинення підготовчих та будівельних робіт за значно менші та спірні питання щодо розрахункових показників проекту. За результатами перевірки ДІАМ повідомляє про те, що співробітниками інспекції в найкоротші терміни було винесено припис про призупинення будівельних робіт на підставі незначних зауважень. У Facebook представники ТОВ "Нова Слобідка" заперечують і надають аргументовану відповідь щодо зауважень, що склалися держінспекцією".

Він зазначив, що порушення при отриманні сертифікату ЖК Creator City та оформлені неналежним чином розпорядження, зупинені судом без реакції органу – показують асиметричний підхід ДІАМ.

"І дріб'язкові причіпки до ТОВ "Нова Слобідка", що викликали розпорядження на зупинку будівельних робіт, з іншого боку – показують справжню якість роботи ДІАМ, яка дуже стає схожою на колишні схеми ДАБІ часів Кудрявцева. Тут і маніпуляції з реєстром, і програні в суді справи, різні підходи до перевірок та їх результати. Все це ставить питання про наявність можливої корупційної складової у роботі нової інспекції під керівництвом Семена Кривоноса", - резюмував Дмитро Марунич.