RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Розпочався бюджетний мікроінсульт: озвучено тривожний прогноз щодо майбутнього економіки України

У 2019 році бюджет України фактично ввів картотеку на незахищені статті, через що припинилося фінансування спільних з місцевими бюджетами програм. Все це призвело до того, що в країні почався бюджетний мікроінсульт.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив фінансист Олексій Кущ.

За словами експерта, зараз в країні цілком нормальна ситуація з доларом, не дивлячись на те, що він б'є багаторічні мінімуми.

"Це невеликий курсовий стрибок (за кілька днів долар подорожчав на одну гривню). У попередні роки місцеві і центральні бюджети в кінці року здійснювали викид грошей на ринок - фінансувалися ті програми, які не були профінансовані на 100%. Це були, як правило, недовикористані 50-70 млрд грн", - зазначив він.

Фінансист додав, що це робили через те, що за умовами бюджетного кодексу гроші, які не використали в поточному році, переносять в дохідну частину бюджету на наступний рік.

"Тому люди, які сиділи на бюджетних програмах, щоб встигнути їх освоїти, масово проводили платежі через казначейство. Відповідно, відбувався стрибок курсу гривні і вона девальвувала - це відбувалося постійно і називалося "бюджетний курсовий фактор"...

Але певні гроші на ринок все-таки потрапили. Люди досі сидять на бюджетних потоках, а навколовладні групи освоюють бюджетні кошти. Викид грошей на ринок пов'язаний з бажанням наближених до влади людей набити свої гаманці. І хоча грошей в бюджеті практично немає, залишки потрапили на ринок і привели до курсової корекції. Але якщо раніше опановували 50-70 млрд гривень, то зараз - 10-15 млрд гривень. Я б назвав це карликовим бюджетним фактором девальвації гривні", - сказав Кущ.

На думку фахівця, його турбує відсутність грошей в бюджеті. Він назвав це "першим тривожним дзвінком".

"Тобто вистава під назвою "Криза" ще не почалася, але вона неодмінно відбудеться, якщо не вжити необхідних заходів. Уповільнення надходження грошей до бюджету з одного боку пов'язано з тим, що різко скоротилися надходження з митниці через зміцнення гривні. А з іншого боку зараз вже помітні внутрішні деструктивні процеси в економіці", - додав він.

Також фінансист зазначив, що зараз Україна перебуває у промисловій рецесії.

"Так за всіма світовими стандартами називається ситуація, коли два квартали поспіль падає промислове виробництво. Коли 6 місяців падає ВВП, то це загальна рецесія.

ВВП у нас зростає, а промислове виробництво, скажімо, в листопаді впало на 7,5%. І це на тлі дефляції (зменшення, - "Апостроф") цін на промислову продукцію в розмірі 3-4%", - резюмував він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Зміцнення гривні фактично знищує українську економіку - Олексій Кущ.