RU  UA

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

Всі новини

НБУ оновив курс гривні: що буде з валютою у лютому

Експерти прогнозують, що в лютому долар подолає позначку в 25 гривень.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання "Сегодня".

За словами експертів, в останній місяць зими коливання валютного курсу тільки посиляться.

"У лютому буде відбуватися девальвація гривні. Курс перевищить 25 гривень за долар. При цьому будуть рости коливання валютного курсу. Це викликано негативними тенденціями в економіці України, зростанням політичної напруженості і лібералізацією валютного ринку, яку проводить Нацбанк", - сказав кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

Керівник "EXANTE Україна" Володимир Позній додав, що українська гривня коригується з початку року. До того ж, на курс впливає і поширення коронавіруса.

"Варто очікувати, що ринки в найближчі тижні (як мінімум) ще залишатимуться при владі страхів перед економічними наслідками поширення вірусу. Це означає, що гривня слідом за іншими ризиковими активами залишиться в стані "фіксації прибутку". Подальше зростання долара здатне відправити пару USD/UAH в область 25.50-25.80, де курс стабілізувався з березня по липень 2018. У той же час страхи можуть так само швидко зникнути, як і з'явилися. Не виключено, що гривня ще може міцно вчепитися за позначку 25.0", - зазначив Позній.

Вадим Бардась, аналітик Європейського інвестиційного центру, також пояснив, що в лютому на курсоутворення буде впливати багато факторів, зокрема уповільнення обсягів експорту недорогоцінних металів та збільшення їх закупівель з-за кордону, скорочення експортних поставок агропродукції через зниження темпів зростання в сільському господарстві. Але, в той же час, до України почали придивлятися інвестори для довгострокових вкладень, що допоможе зберегти гривні стабільну позицію.

"З огляду на м'яку монетарну політику світових центральних банків і схильність інвесторів до ризикових активів, потік боргового капіталу продовжиться і курс долара в Україні в лютому поточного року буде коливатися в діапазоні 24-25 гривень з поступовим зростанням до верхнього значення коридору", - зазначив Бардась.

За даними Нацбанку, в п'ятницю, 31 січня, курс встановлений на рівні 24,91 гривень за долар, що на 7 копійок вище в порівнянні з попереднім банківським днем.

Офіційний курс гривні до долара на 31 січня встановлено на такому рівні: 24,9196 гривень за 1 долар (+0,0705 грн). При цьому курс долара на 30 січня становить 24,8491 гривень за 1 долар.

Як повідомляв "Апостроф", Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД) оприлюднив дані свого дослідження, в якому оцінювалося фінансове здоров'я українських банків за підсумками 2019 року.