RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Цей рік став унікальним: озвучено прогноз щодо цін на овочі і фрукти до кінця літа

Ціни на овочі та фрукти в Україні зберігаються на високому рівні через холодну весну і поганий врожай, виходячи з цього загальний показник подорожчання фруктів залишається на високому рівні.

Про це з посиланням на експертів профільного ринку повідомляє "Сегодня".

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин звернув увагу на позитивні моменти на продуктових ринках, зокрема, що овочі в червні 2020 року дешевше, ніж в минулому році. На його думку, розвиток ситуації з цінами залежить від карантину і заходів уряду щодо стримування пандемії COVID-19.

"Черешня на третину дорожче, ніж рік тому (80-90 грн/кг). Овочі, незважаючи на зростання цін в порівнянні з груднем, в порівнянні з травнем минулого року коштують дешевше, за винятком картоплі. Але поки складно прогнозувати, як зміняться ціни влітку, бо незрозуміло, як довго збережеться карантин. В цілому, в червні-серпні можна очікувати традиційно низької інфляції, до 1% за три місяці", - розповів він.

На думку глави Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенко, через погодні умови у українців можуть бути проблеми з тим, щоб запастися сезонними фруктами і овочами на зиму.

"Цей рік є унікальним через погоду, яка відклала початок сезону. Справжнє літо для споживачів почнеться в липні і триватиме в серпні. Але не слід розраховувати на дешеві продукти в розпал сезону. Цей пік може бути коротким або його взагалі може не бути в деяких регіонах. Щодо овочів ситуація виправилася, але Україні все одно не вистачить власного лука і картоплі. Головний тренд літа - ми не очікуємо зростання цін на продовольство, яке ще в березні прогнозувалося ООН. Але і негативні очікування стосовно пандемії і повільного економічного зростання не дадуть можливості зниження світових цін на продукти, в тому числі і в Україні", - заявив експерт.

Раніше в уряді заявили, що інфляція в Україні значно нижче прогнозного рівня, що призводить до проблем в економіці.

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак закликав не чекати стрибка інфляції в Україні після закінчення карантину, введеного через пандемію коронавірусу.