RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Чи є ризик серйозної інфляції в Україні: озвучено "посткарантінний" прогноз

Президент інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак впевнений, що стрибка інфляції після закінчення карантину через коронавірус в Україні чекати не варто.

Про це він розповів в коментарі "Апострофу".

Так, він нагадав, що на початку квітня НБУ перерахував до державного бюджету 42,7 млрд гривень свого доходу за минулий рік. Як правило, цей дохід перераховувався частинами, щоб не стимулювати інфляцію, але "коронакриза" внесла свої корективи. Пізніше НБУ знизив облікову ставку до 8%. Це викликало схвалення в експертному середовищі, але пізніше почало піддаватися критиці, мовляв, давайте ще нижче. Для прикладу називалися Європейський центральний банк, де облікова ставка взагалі нульова, або Федеральну резервну систему США, де цей показник становить 1,75 - 2%.

Він також відзначив, що рівень облікової ставки являє собою відсоток, під який НБУ надає кредити банкам. Нижче цього відсотка комерційні банки не можуть видавати кошти клієнтам.

При цьому, регулятор (і це стосується всіх країн) знижує облікову ставку, щоб зменшити вартість позикових грошей, що, в свою чергу, має сприяти зростанню ділової активності. Зворотною стороною цього є те, що знижена ставка може призвести до розкручування інфляції. Однак в умовах зниження споживчого попиту (а в результаті кризи в Україні це сталося) цей ризик не настільки високий.

Козак також вважає, що нинішній підхід до курсової політики враховує помилки минулого року.

"Ми пам'ятаємо різке зниження курсу долара до гривні минулого літа. Думаю, тоді можна було м'якше відпускати його, щоб не спричинити збитки для наших експортерів", - зазначає він.

Детальніше про те, чи є підстави для перезавантаження керівництва Національного банку України, читайте в матеріалі "Апострофа": Коломойський проти Нацбанку: чого хоче домогтися олігарх.