RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

В НБУ зробили невтішний прогноз по економіці через коронавірус

В НБУ заявили, що негативний вплив пандемії COVID-19 буде більш глибоким і тривалим, ніж прогнозувалося.

Про це йдеться в аналізі ситуації за підсумками дискусії членів Комітету з монетарної політики Національного банку України щодо рівня облікової ставки.

Так, фахівці НБУ відзначають, що поступове згортання карантинних обмежень сприяло пожвавленню економічної активності. Однак ризик того, що негативний вплив пандемії COVID-19 буде більш глибоким і тривалим, ніж прогнозувалося, залишається досить суттєвим.

"Сплеск безробіття та слабка динаміка зростання зарплат уповільнять відновлення споживання. Інвестиційний попит також буде пригніченим, зокрема внаслідок погіршення фінансових показників та очікувань підприємств. Відповідно економіка потребує як фіскальних, так і монетарних стимулів", - відзначили під час засідання Комітету з монетарної політики Національного банку України.

Члени Комітету також відзначили реалізацію важливого припущення макроекономічного прогнозу НБУ – підписання нової програми співпраці між Україною та МВФ.

"Ця довгоочікувана подія матиме позитивний вплив на інфляційні та девальваційні очікування. За таких умов Національний банк має змогу діяти рішучіше. Пом’якшення монетарної політики підтримає відновлення економіки без ризику завдання шкоди макрофінансовій стабільності", - йдеться в повідомленні.

В результаті на засіданні було вирішено про необхідність зниження облікової ставки у червні 2020 року до 6% з метою подальшого відновлення економіки України.

Як повідомляв "Апостроф", раніше коронавірус змусив українські банки ввести пільги по виплатах кредитів.