RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Канікули почалися: українські банки ввели пільги за виплатами кредитів

На час дії карантину фізичні та юридичні особи отримають послаблення з виплати кредиту

На час дії карантину фізичні та юридичні особи отримають послаблення з виплати кредиту Фото: Getty Images

Банківська система України підійшла до кризи, спровокованої пандемією коронавірусу, в досить стійкому стані, що має пом'якшити удар по економіці країни. При цьому багато фінансових установ демонструють соціальну відповідальність і вводять пільги для своїх клієнтів з виплати кредитів, щоб не допустити хаосу. "Апостроф" з'ясовував, які програми "кредитних канікул" пропонують бізнесу і населенню українські банки.

Поширення коронавірусу змінює наше життя. Карантин, введений із благородною метою зупинити поширення захворювання і врятувати людські життя, водночас паралізує ділову активність, що може призвести до колапсу економіки і, як наслідок, зубожіння людей.

Серед головних постраждалих - малий і середній бізнес, особливо, зайнятий у сфері послуг. У багатьох, у першу чергу, дрібних підприємств, немає навіть тонкої подушки безпеки, а тому вони або відправляють у неоплачувану відпустку співробітників, або просто їх звільняють, а самі часто закриваються.

Після завершення карантину ділове життя активізується, але поки незрозуміло, коли це може статися. У будь-якому випадку, карантин, а також рецесія, яка де-факто вже настала, призведе до закриття, а то і банкрутства багатьох бізнесів. Значна частина цих підприємств, очевидно, як і тих, що поки залишаться на плаву, в попередні роки брали кредити. Нинішня ситуація суттєво ускладнює, а для багатьох - унеможливлює виплати за позиками. Це тягне за собою нарахування пені та штрафів, що ще більше посилить проблему.

Що можна зробити в цій ситуації? Очевидно, що повинні бути введені певні пільги з виплати кредитів. Така опція, наприклад, міститься в антикризовому законі, прийнятому Верховною Радою 30 березня.

Крім того, Національний банк України (НБУ) рекомендував комерційним банкам ввести "кредитні канікули" для населення і бізнесу. Передбачається, що на час дії карантину фізичні та юридичні особи отримають якесь послаблення з виплати відсотків і тіла кредиту (при цьому мова не йде про списання боргів). Уже після відновлення повноцінної роботи будуть прийматися рішення про реструктуризацію заборгованості, яка утворилася за час карантину.

Стосується кожного

Але що на цей заклик відповіли банки? Принаймні деякі з них із розумінням поставилися до ситуації, що склалася.

Лідерами у сфері споживчого кредитування в Україні є "ПриватБанк" та "Альфа-Банк Україна".

Так, "Альфа-Банк Україна" розробив програму "кредитних канікул", яка дозволить клієнтам фінустанови, в разі необхідності, взяти паузу на два місяці з внесення платежів за кредитами. "Кредитні канікули" доступні клієнтам банку, які мають від нього кредитну карту, кредит готівкою або кредит без застави на купівлю товарів.

Фото: Getty images

Важлива умова: станом на 1 березня 2020 року у клієнтів не повинно бути простроченої кредитної заборгованості. При цьому, якщо на цей час заборгованість була, "Альфа-Банк Україна" запропонує варіанти її реструктуризації.

Також "Альфа-Банк Україна" з 1 березня до 30 квітня 2020 року не буде застосовувати штрафи та пені за кредитами, а також підвищувати процентні ставки по кредитах, за якими клієнти допустять прострочення платежів. Більш детальна інформація про кредитні канікули міститься на сайті банку.

Державний "ПриватБанк" також оголосив "кредитні канікули". Вони призначені для клієнтів малого та середнього бізнесу і підприємців з 1 березня до кінця травня. Канікули введені як по кредитах без простроченої заборгованості, так і по кредитах, що не були погашені вчасно. Вимогу обов'язкового щомісячного обнулення лімітів перенесено на кінець травня поточного року.

Свої люди - розрахуємося

Низка інших банків також прислухалися до заклику НБУ (і до здорового глузду) і запропонували своїм клієнтам канікулярні програми по кредитах.

Ще один державний банк - "Ощадбанк" - надає "кредитні канікули" своїм клієнтам з числа мікро- та малого бізнесу. Підприємці зможуть скористатися відстрочкою платежів по тілу кредиту до трьох місяців за кредитами в формі невідновлюваної кредитної лінії та строкового кредиту.

"Кредитні канікули" "Райффайзен Банку Аваль" будуть діяти для всіх клієнтів малого та середнього бізнесу. Пільговий період становитиме три місяці. У банку, крім кредитних канікул діють такі програми для бізнесу, як перенесення платежів, пролонгація кредиту, капіталізація відсотків, рефінансування.

Фото: Getty images

Деякі банки вводять кредитні пільги не тільки для бізнесу, а й для населення. Перший український міжнародний банк (ПУМБ) не застосовуватиме штрафні санкції з 1 березня по 30 квітня, а також підвищувати процентні ставки для клієнтів, які не зможуть своєчасно погашати свої платежі за кредитом із 1 березня по 31 травня. Крім того, для сумлінних позичальників ПУМБ ввів програму "кредитних канікул" терміном на три місяці.

Credit Agricole, у свою чергу, тимчасово вводить спрощені умови користування кредитними картами: в період із 1 березня по 30 квітня для всіх карток із встановленими кредитними лімітами скасовано всі штрафні санкції, в тому числі штрафи за прострочену заборгованість, а також зменшено суми обов'язкового платежу.

Власники кредитних карток "ТАСкомбанк", які не мають простроченої кредитної заборгованості, зможуть скористатися "кредитними канікулами", які будуть діяти протягом трьох місяців - до 31 травня. У цей період можна не вносити щомісячний мінімальний платіж за карткою, також у цей період не будуть нараховуватися штрафи і комісії.

Це - неповний перелік фінустанов, які вирішили полегшити життя простим українцям, і, будемо сподіватися, він буде розширюватися.

Вигідно всім

"Кредитні канікули" - дуже важливий і соціально відповідальний крок представників українського банківського сектору.

За словами експерта Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгора Кияна, банки у всьому світі, ймовірно, були першими, хто зрозумів, що не потрібно тягнути ковдру на себе. Українські банки, слідуючи світовому тренду, також проявляють соціальну активність, влаштовуючи "кредитні канікули" своїм клієнтам. "Можна вже говорити про певне зміцнення засад соціальної відповідальності в українському бізнесі, зокрема, в банківському секторі", - сказав Киян.

Він також зазначив, що така практика має і прагматичну сторону, причому від цього виграють всі - банки зберігають клієнтів і не нарощують "погані" кредити, а клієнти можуть спокійніше пережити складні часи.

За словами Кияна, можлива навіть ситуація, в якій банки, пропонуючи різні пільги в рамках "кредитних канікул", будуть конкурувати за клієнтів. "У майбутньому клієнт може перейти до більш "людяного" банку", - резюмував експерт.

Читайте також

В Україні збираються розкрити банківську таємницю: чим це загрожує кожному українцю

Заходи щодо протидії відмиванню грошей у рамках реалізації Плану Ukraine Facility можуть поставити під загрозу банківську таємницю в Україні

Буде лише гірше: що готує Нацбанк для власників карткових рахунків

Обмеження на грошові перекази, які планує запровадити Нацбанк України, призведуть до відтоку коштів з банків та тінізації розрахунків

"Союзники" відвертаються від Росії: як працюють вторинні санкції США

Багато країн наслідуватимуть приклад Туреччини та Китаю обмежити співпрацю з РФ, що ще більше погіршить стан російської економіки