RU  UA

Понеділок, 3 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 червня

2 червня

Всі новини

Ціни можуть злетіти в п'ять разів: водіям в Україні готують неприємний "сюрприз" з номерами

В Україні функції з виготовлення номерних знаків можуть передати комерційним виробникам.

Про це повідомляє auto.24.

Раніше цим займався головний сервісний центр (ДСЦ) МВС. Але зміни можуть відбутися згідно із законопроектом "Про внесення змін до Закону України "Про дорожній рух".

Це може мати наслідки для автовласників. Тепер номерні знаки (НЗ) може виробляти комерційна структура, яку вибере власник машини. ДСЦ буде лише реєструвати раніше обраний автовласником НЗ. Тепер їх виготовлятимуть за загальноприйнятими вимогами Європейського Союзу. Також влада зазначає, що ціни на виготовлення НЗ знизяться.

Патент на виготовлення НЗ виділятимуть тільки певним підприємствам. Вони будуть працювати відповідно до технічних умов.

Експерти прогнозують, що після прийняття законопроекту ціна на НЗ підніметься в 5-6 разів. Зараз в ДСЦ за виготовлення двох комплектів НЗ платять близько 100 грн. А біля сервісних центрів пропонують виготовити дублікат за 500 грн.

"Саме відсутність аналізу вторинного ринку виготовлення номерних знаків демонструє патологічну недалекоглядність МВС, бажання якого до здешевлення НЗ неминуче призведе до значного зростання ціни", - стверджує експерт ринку, директор підприємства "Завод "Динамо-Сілейр" Тетяна Селіхова.

За її словами, з нововведеннями можуть збільшитися корупційні ризики. Є ймовірність, що законопроект покликаний не контролювати ринок, а заробити гроші на власниках авто.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні планують повернути технічний огляд транспортних засобів, а також дозволити патрульним поліцейським проводити власну експертизу машин (техогляд).