RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

З 1 січня в Україні скасують соцпенсії: які є способи накопичити собі на старість

Експерти дали кілька порад українцям, які заздалегідь хочуть накопичити гроші собі на пенсію, адже пенсіонери в Україні - найбільш незахищений прошарок населення.

Про це повідомляє "Фінанси24".

Середня пенсія в Україні за станом на 1 жовтня 2020 склала 3410 гривень. А середня зарплата у вересні 2020 року становила майже 12 000 гривень, таким чином відповідно до Конвенції МОП, середня пенсія має становити 4,8 тисячі гривень, що мало в сучасних реаліях.

Для того, щоб зрозуміти яка сума потрібна для безбідної старості, в першу чергу, потрібно визначити місячну суму, яку хоче отримувати людина. Наприклад, це 500 доларів (близько 14000 гривень) на місяць.

Згідно з офіційними даними середня кількість років, які люди проживають після виходу на пенсію - 10 років. В такому випадку, вам буде потрібно 60 тис. доларів. Але невідомо скільки років проживе людина, припустимо 20. У цьому випадку вам буде потрібно 120 тисяч доларів.

В Україні традиційно використовується для накопичення банківський депозит. Але навіть за умови фіксованої річної ставки, людина за 10 років такого накопичення втратить частину своєї суми, а не накопичить. Це відбувається, в першу чергу, за рахунок інфляції. Зокрема, офіційна інфляція в Україні в 2020 році становить близько 2%, а протягом останніх 20 років середній рівень інфляції склав 11,9%. Другою причиною вважають курс долара, з кожним роком він змінюється.

Можна відкладати в доларах, але їх ставка в рази менша, ніж у гривневих вкладень, і на накопичення достатньої суми коштів доведеться витратити більше часу.

Експерти вважають хорошим варіантом накопичення - інвестиції у фінансовий ринок, адже історична прибутковість американського фондового ринку становить близько 11% річних.

Таким чином, якщо вкласти гроші в акції американських компаній, то можна накопичити собі на старість.

Однак це буде саме доларова прибутковість. Якщо курс гривні продовжить знижуватися тими ж темпами, що і з 2000 по 2020 рік, ваш прибуток в гривнях буде в 5 разів більше. Але цей спосіб вимагає відповідних навичок, а не хаотичного вкладення.

Нагадаємо, що до кінця поточного року ті 60-річні українці, які не заробили необхідний стаж для отримання пенсії, можуть отримати спеціальну соціальну виплату. Однак з наступного року такі соцпенсії не призначатимуть.

Як повідомляв "Апостроф", нардеп Роксолана Підласий заявила, що підвищення мінімальної зарплати в Україні може відбутися не в липні, а в кінці 2021 року. Це дозволить бізнесу платити менші податки.