RU  UA

Економічний паспорт українця: експерт пояснив, чому ідея влади - це маячня

Анонсоване президентом України Володимиром Зеленським запровадження економічного паспорта, за яким народжені в країні діти отримуватимуть кошти від видобутку надр для отримання освіти, не має ресурсного підгрунтя в Україні, щоб забезпечити головну мету цього проекту.

Про це у програмі "Розклад Кулініча" на Апостроф TV розповів інвестиційний банкір Сергій Фурса.

"Це повна маячня. Ця ініціатива працює в специфічних країнах, як, приміром, Об'єднані Арабські Емірати, Катар та інші, де мало населення і величезні запаси природних ресурсів - газу чи нафти. В них є надлишок ресурсів, і цей надлишок вони можуть розподіляти по своєму бажанню - класти дитині на рахунок при народженні", - пояснив експерт.

За його словами, в Україні такого економічного ресурсу немає.

"В нас немає таких грошей. В нас надра, які належать по Конституції народу, приносять цьому народу кошти двічі: коли хтось бажає видобувати певні надра, він купує ліцензію. Це одноразове надходження в бюджет, яке відразу розподіляється. Друге надходження в бюджет - рента за користування надрами, яка також йде на дороги, на пенсії, на інші потреби", - пояснив Фурса.

Він зазначив, що коштами від користування надрами зараз не можна формувати економічний паспорт українця, оскільки в Україні є дефіцит бюджету і Пенсійного фонду.

"Ми маємо постійний дефіцит бюджету, Пенсійного фонду. Якби в нас були забезпечені ці потреби, тоді можна було б говорити про акумулювання цих коштів. Це популізм", - резюмував інвестбанкір.