RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Скасування пільг: за які послуги українцям доведеться платити зі своєї кишені

Український уряд подав до Верховної Ради законопроект, який скасовує безплатний проїзд для всіх категорій пільговиків у громадському транспорті. Замість пільг будуть переказувати певну суму як компенсацію за проїзд. А між рядків цього законопроекту зашили скасування (монетизацію) й інших пільг.

Про це повідомляє сайт "Сьогодні".

Домашній телефон

Одні категорії українців мають право на безкоштовне користування квартирним телефоном, інші - на встановлення та підключення, є 50% пільги по оплаті тощо. Але якщо раніше людина могла отримати ці послуги безкоштовно, то тепер їй доведеться платити на загальних підставах, а відповідна сума буде виплачена їй з бюджету.

Ремонт будинку

Деяким групам пільговиків гарантували безкоштовні капітальні та поточні ремонти квартири або будинку. І хоча домогтися цих пільг вдавалося далеко не всім, - вони існували. Тепер за ремонти доведеться платити сповна. А потім писати заяву на компенсацію. Однак точний порядок ще повинен розробити Кабмін.

Ветерани-садівники

Також монетизують пільги на купівлю матеріалів для індивідуального садівництва та садових будиночків, які покладені, наприклад, ветеранам війни.

Оплата комунальних послуг

Зараз у багатьох категорій пільговиків є право вибирати: використовувати встановлені згідно з законом пільги (наприклад, 50% або 100% знижки на оплату комунальних послуг) або подавати заяву на субсидію на загальних підставах. Відповідно до цього законопроекту пільги по ЖКП також повинні бути монетизовані. Тобто пільговики зможуть отримувати "живі" гроші, згідно з нормативами, але платити повну вартість, як всі інші. Безкоштовну комуналку прибирають навіть для "осіб, які мають особливі заслуги" - ветеранів війни і праці.

Охоронна сигналізація

Крім ЖКП, монетизувати передбачається також пільги на встановлення позавідомчої охоронної сигналізації (наприклад, для ветеранів війни, ветеранів праці та інших).

Передбачається, що закон повинен вступити в силу з 1 січня 2023 року.

Раніше "Апостроф" розповідав, що в Києві частині водіїв дозволять користуватися парковками безкоштовно. До числа цих категорій потрапили люди з інвалідністю, учасники бойових дій та інші категорії, передбачені законом. Вони в автоматичному режимі повинні забезпечуватися пільгами на парковку.