RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Платіжки зростуть удвічі: в Україні скасували важливу пільгу на опалення

Для близько 600 тисяч українців тарифи на електроенергію зростуть удвічі, і це не дивлячись на те, що влада і так заборгувала комунальникам десятки мільярдів.

Про це повідомляє "Телеграф".

Прямо перед минулим Новим роком влада України піднесла українцям неприємний подарунок - скасувала пільговий тариф в 90 копійок для тих осель, що споживали менше 100 кіловат. З ними постраждали люди, які опалювали будинки електрикою і мають право на знижений тариф, зокрема:

  • жителі квартир і будинків, обладнаних електроопалювальними установками;
  • мешканці, чиї будинки не газифіковані і не оснащені центральним опаленням;
  • багатодітні та прийомні сім'ї або дитячі будинки сімейного типу.

До 1 січня 2021 року громадяни з цих категорій мали пільги на тариф, за яким платили за світло в два рази менше стандарту. До кінця минулого опалювального сезону будинки отримали компенсації від держави. На них уряд витратив бюджетні кошти в розмірі 1,4 млрд грн.

За даними Мінсоцполітики України, з лютого по травень 2021 року за даної компенсацією звернулися 571,6 тисяч жителів країни. Всього було виплачено 943,7 млн грн. Решта майже 460 мільйонів гривень було повернуто до держбюджету. У відомстві поінформували, що в наступному опалювальному сезоні не планують виплачувати подібні компенсації.

Не всі задоволені таким станом справ.

"Я вирішив обігріватися електрикою 3 роки тому - тоді держава всіляко популяризувала перехід на електроопалення, щоб знизити залежність від РФ та її газу. Я тоді вклав в проєкт і обладнання близько 15 тисяч гривень, але натомість отримав пільги. При споживанні до 3 000 кіловат я платив 0,9 грн за 1 Квт/год вдень і 0,45 грн вночі. Тепер же я буду платити днем 1,68 грн за той же кіловат і 0,81 грн вночі", - сказав "Телеграфу" киянин Олександр.

Як передає видання, подібна ситуація у майже 600 тисяч українців.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофу": Зима близько: чи вдасться уникнути зростання тарифів на тепло