RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Влада винна комунальникам десятки мільярдів: чи загрожує українцям зростання тарифів на тепло

Загальна сума зобов'язань уряду за минулорічними меморандумами, за підрахунками ТКЕ, становить близько 30 млрд гривень. На думку уряду, ця цифра істотно менше - 22 мільярди. Однак якою насправді є заборгованість уряду, не так вже й важливо, оскільки він все одно не повертає цих грошей.

Про це розповів "Апострофу" президент Міжгалузевої асоціації з розвитку систем теплопостачання "Укртеплокомуненерго" Арсентій Блащук.

За словами експерта, якщо найближчим часом уряд все ж виділить громадам обіцяні кошти, виробники тепла зможуть розрахуватися за торішній газ, розблокувати рахунки та в нормальному режимі увійти в опалювальний сезон.

"Якщо ж цього не відбудеться, то місцевим органам не залишиться іншого виходу, як підняти тарифи до рівня, який забезпечить можливість покривати плату за газ, - стверджує Арсентій Блащук. - Меморандум цьому не завадить, оскільки цей документ є "джентльменською угодою", виконання якої є добровільним і не накладає юридичних зобов'язань. Тому якщо якась місцева рада буде змушена підняти тарифи на тепло, то вона має на це повне право і нічим не порушить законодавство. За нашими підрахунками, таке підвищення може скласти в середньому 40%".

Експерт упевнений, що якщо навіть на початку сезону цифри в платіжках залишаться на колишньому рівні, згодом вони ще можуть дуже здивувати українців. Все залежить від того, чи буде дотримуватися уряд своїх зобов'язань за минулорічними та нинішніми меморандумами.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофу": Зима близько: чи вдасться уникнути зростання тарифів на тепло