RU  UA

Субота, 1 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 червня

Всі новини

Українцям утричі підняли тарифи на світло: коли їх переглянуть і що буде з цінами

Тарифи на електроенергію можуть переглянути у квітні наступного року. Поки що ціни знижувати не планують і українці платитимуть утричі більше, ніж раніше.

Про це повідомляє OBOZREVATEL.

Покладання спеціальних зобов'язань (ПСО), яке зараз регулює ціни, діятиме до квітня 2022 року, потім його можуть переглянути та змінити тарифи. Наразі ж українці змушені платити не 1,44, а 4,5-4,85 грн за кожен кВт*год.

За словами директора ТОВ "Волиньелектрозбут" Дмитра Іванова, прогнозувати реальну вартість електроенергії у 2022 році в ситуації, коли весь світ входить в енергетичну кризу – складно. До того ж, частина українських регіонів уже перейшла до "червоної" зони.

"Чинний формат ПСО теоретично виглядає непогано – НАЕК "Енергоатом" (маючи значно нижчу собівартість енергії, ніж інша генерація) за рахунок високої маржі від продажу на вільному ринку повинен компенсувати різницю між тарифом населення і реальною вартістю енергії. Практично – це те ж саме перехресне субсидування, яке було раніше, тільки "упаковка змінилася і писанини додалося", - каже експерт.

Чинний механізм ПСО неминуче призведе до утворення касових розривів у постачальників універсальної послуги та в "Енергоатомі", вважає експерт. Це, зі свого боку, спричинить нездатність всіх учасників ПСО виконувати ці спеціальні обов'язки.

"Це - песимістичний сценарій чинного формату ПСО, і він потребує негайних коректив і вдосконалення. Дефіцит генерації та рівень запасів вугілля на складах ТЕС та ТЕЦ лише посилює негатив ситуації" , - пояснив Іванов.

Раніше ми писали, що взимку українцям загрожують віялові відключення світла.