RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

До чого тут народжуваність? Екс-міністр пояснив пенсійну "арифметику" в Україні

Останнім часом серед представників влади точаться розмови про те, що в Україні народжується дедалі менше дітей, а кількість пенсіонерів збільшується. Через це у недалекій перспективі навантаження на Пенсійний фонд зросте і виплачувати пенсії буде проблематично.

Екс-міністр соціальної політики України Андрій Рева в інтерв'ю "Фактам" пояснив, чому демографічна ситуація України не має жодного відношення до виплат пенсій.

За його словами, на сьогоднішній день в Україні єдиний соціальний внесок сплачує трохи більше 12 млн осіб, при тому, що людей працездатного віку в Україні налічується 24 млн осіб.

Політик пояснив, як таке можливо:

  • 3 млн осіб звільнено від сплати ЄСВ згідно з чинним законодавством;
  • 2 млн осіб, чисельність яких розрахована за методикою Міжнародної організації праці (МОП), є безробітними;
  • 3 млн людей виїхали з України та працюють за кордоном на постійній основі;
  • 3-5 млн осіб працюють у тіні (сюди перетікає частина безробітних як тих, хто перебуває на обліку в центрах зайнятості, так і тих, хто не зареєстрований, хто шукає роботу).

"У мене виникає питання: до чого тут демографія?", - задається питанням Андрій Рева.

Екс-міністр соцполітики зазначив, що покращення демографічної ситуації суттєво не вплине на збільшення кількості платників єдиного соціального внеску.

"Уявимо, що в Україні замість 24 млн осіб працездатного віку стало 100 мільйонів. Що це змінить для Пенсійного фонду, якщо ЄСВ знову ж таки платитимуть ті самі 12 млн громадян? Як збільшення народжуваності допоможе покращити стан пенсійного забезпечення в Україні? Відповідь більш, ніж очевидна – ніяк”, - резюмував Рева.

Раніше ми писали, що в Україні збільшили фінансування пенсій.