RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Українці через нові податки ризикують менше заробляти: що відбувається

З 1 січня 2022 року в Україні почали діяти нові правила оподаткування. Зокрема, у планах влади об'єднати прибутковий податок, єдиний соцвнесок та військовий збір, після чого знизити їхню сумарну ставку.

Проте, на думку бухгалтера-експерта Тетяни Шеремет, така реформа за певних умов може негативно позначитися на зарплатах українців, повідомляє UBR.

Так, після об'єднання одразу трьох зборів із заробітної плати, планують зниження відсоткової ставки спочатку до 30%, а потім і до 25%. Усе це може спричинити збільшення податкового навантаження на працівників і призвести до зниження зарплат.

На сьогоднішній день частину вищезгаданих податків, а саме ПДФО (18%) та військовий збір (1,5%), роботодавець утримує з окладу працівників, після вирахування яких видає зарплату. Єдиний соціальний внесок (22%) він сплачує самостійно.

"Але якщо об'єднувати все в один податок, то хто буде його платником? Якщо співробітник, то це збільшить податкове навантаження на населення. Чи не призведе це до ще більшої "тінізації", адже не кожен працівник матиме можливість платити третину заробітної плати до бюджету ?", – міркує експерт.

Вона зазначає, що протилежний варіант – оплата роботодавцем усіх податків – стане критичним для багатьох компаній.

"Якщо залишити оклади без змін, то фонд заробітної плати зросте на 10%, що для багатьох компаній може бути критично" , - зауважила Шеремет.

На думку експерта, об'єднання оподаткування торкнеться також і додаткових благ, як, наприклад, оплата відрядження.

"Якщо з додаткового блага також утримуватиметься об'єднаний податок за ставкою 30%, то за одне відрядження можна буде витратити всю зарплату", – наголосила бухгалтер.

Серед переваг запланованих нововведень Шеремет відзначає спрощення процесу адміністрування та ведення звітності. Проте, загалом, поки що експерт не має впевненості в доцільності та ефективності реформи.

Раніше ми писали про нові податки та штрафи для українських водіїв.