RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Продавці, шахраї та міняли: як під час війни наживаються на українцях

Попри війну, яка загострила в багатьох українцях найкращі якості, такі як здатність до співчуття, взаємовиручки та самопожертви, все ще знаходяться люди, які бажають заробити якнайбільше, не обмежуючи себе моральними принципами.

Про те, хто наживається на війні найбільше, розповідає “Сьогодні”.

Спекуляції у магазинах

Українська влада в умовах воєнного часу прирівняла спекулянтів до мародерів та встановила держрегулювання цін на продукти першої необхідності, але це не зупинило деяких підприємців.

Так, у центральному магазині Миколаєва варену ковбасу продавали за 523 грн за кг, що наполовину дорожче за звичайну ціну. У Ковелі хліб реалізовували по 50 грн, а по Україні ціни на гречку підвищилися до 70 грн за 800 г.

За даними Держпродслужби, з кінця лютого до початку квітня зросли ціни на такі продукти:

  • хліб пшеничний – 28,5%;
  • хліб житньо-пшеничний – 12,5%;
  • крупа гречана – 25,5%;
  • макаронні вироби – 24,5%;
  • олія соняшникова – 11,9%;
  • цибуля ріпчаста - 27,2%.

Спекуляції з доларом та готівкою

Офіційний курс долара в Україні заморожено з 24 лютого на рівні 29,25 грн, але банки та обмінники проводять обмін валют за власним курсом. Через обмеження з продажу готівкової валюти, більшість операцій відбувається на чорному ринку. Станом на 5 квітня у таких обмінниках курс становив від 31,2 грн/дол. до 37 грн.

“Підприємливі” українці також стали “заробляти” на переведенні в готівку коштів у національній валюті, там, де її не вистачало в банкоматах. Такі випадки було зафіксовано, зокрема, у Бердянську.

"Коли матуся отримує на карту 860 грн "дитячих" і змушена з них віддати 15-20% за переведення в готівку, це називається "наживатися на війні", – зазначили у Бердянській міськраді.

Шахрайство

У всіх регіонах активізувалися шахраї, які обдурюють біженців. Наприклад, у західних областях намагаються виманити гроші у людей, котрі шукають житло в оренду. З урахуванням того, що оренда житла там подорожчала, і його все одно не вистачає, багато хто втрачає обережність, намагаючись не проґавити нібито вигідну пропозицію.

Також зловмисники "заробляють", вимагаючи аванс за евакуацію з "гарячих" точок на захід країни або за кордон.

Раніше повідомлялося, що в Україні з'явився бот "СтопКидок" щодо перевірки надійності номерів телефонів, який допоможе виявляти шахраїв, що активізувалися під час війни.