RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

В Україні з'явиться державна мережа АЗС: перші подробиці

Задля забезпечення адекватних цін на ринку нафтопродуктів, перед НАК "Нафтогаз України" поставлено завдання стати, так званим, національним оператором у цій сфері.

Про це заявив голова правління НАК Юрій Вітренко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що цілей монополізувати ринок держава не має. Натомість, на ринку повинен з’явитися потужний державний гравець, якому довірятиме, як держава, так і народ, розуміючи, що ціни на цих заправках є справедливими й чесними. Наразі, до приватних великих мереж АЗС існує певна недовіра.

"Коли є державний гравець із суттєвою часткою ринку - 15-20-30%, тобто не 100%, але й не 1% – тоді є більше довіри, що у споживачів є можливість купувати за справедливою конкурентною ціною… Якщо мережа займає 30% ринку, то це вже дає реальну альтернативу людям. У свою чергу, це примушуватиме приватних операторів теж не задирати ціни", – пояснив Вітренко.

За його словами, поява державного гравця у разі недосконалої конкуренції на ринку, дозволяє зробити його ціновим лідером і відмовитися від державного регулювання цін.

"Нафтогаз" має бути оператором національної мережі, щоб не було питання зависокої ціни. Це завдання поставив президент. Також ми можемо бути для держави ефективним інструментом співпраці з найбільшими у світі компаніями щодо ресурсу", – сказав голова правління НАК.

Він також підкреслив, що національному оператору вирішувати певні комерційні питання буде простіше, аніж приватним компаніям. Це стосується, наприклад, укладання контрактів щодо постачання великих обсягів нафтопродуктів з великими міжнародними компаніями, а також резервування на тривалий термін логістичних потужностей.

"Якщо уряду потрібна допомога від "Нафтогазу" в частині нових компетенцій, то ми можемо спробувати ці компетенції розвинути або придбати на ринку, але на це потрібен час, і тут не може бути гарантій", – резюмував Вітренко.

Раніше ми писали, що в Україні знайшли вихід із ситуації з дефіцитом палива.