RU  UA

Неділя, 26 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 травня

25 травня

Всі новини

Проблема з овочами через війну: на скільки вони подорожчали і що може зникнути з полиць

Через війну в Україні виникли перебої з сіллю. Також є проблеми з ранніми овочами, ціни на які будуть значно вищими, ніж у довоєнний час.

Про ситуацію розповів перший заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький, пише "Сегодня".

Причина проблем у тому, що більша частина продукції раннього врожаю вирощувалась у Херсонській та Запорізькій областях, значна частина яких зараз опинилася під окупацією.

"Є напруга за ранньою овочевою групою, зокрема, це молода цибуля, морква, буряк, адже овочі саме ранньої групи вирощували у Херсонській та Запорізькій областях", - пояснив Висоцький.

Водночас він заспокоїв, що дефіцит базових овочів Україні не загрожує - як тільки вони дозріють на підконтрольних територіях - з'являться на прилавках. Не повинно бути проблем ані з буряком, ані з картоплею, ані з соняшником.

Складна ситуація з ранніми тепличними овочами. Основні постачальники цієї групи - також окуповані зараз області. Багато підприємств там зібрали врожай, але не можуть його реалізувати.

За словами аналітика Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлани Литвин, на Україну очікує подорожчання овочів на 10-15% порівняно з минулим роком. Сильніше ціни не виростуть за рахунок селян, які продаватимуть свої овочі.

"Для українського ринку характерна висока частка виробництва овочів та фруктів на присадибних ділянках, завдяки цьому зростання цін не буде таким відчутним, тому що не очікується великого дефіциту. Винятком можуть стати лише деякі категорії овочів, наприклад солодкий перець чи баштанні культури, які не вдасться замінити, вирощуючи в інших регіонах України", – прогнозує вона.

Ціни на овочі почнуть знижуватися, коли дозріють і надійдуть у продаж овочі відкритого ґрунту.

Читайте також матеріал "Апострофа": Війна не залишає шансів: якими будуть ціни в Україні .