RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Дефіцит кам'яної солі в Україні: коли виникне справжня проблема

В Україні вже в середині літа люди відчують дефіцит кам'яної солі, оскільки через війну зупинився найбільший в країні та Східній Європі виробник солі, держпідприємство "Артемсіль". На сезон консервації на прилавках магазинів залишиться лише імпортна.

Про це розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Експерт стверджує, що імпортна сіль не буде істотно дорожчою.

"...і до зникнення з продажу "артемівської" солі багато українців віддавали перевагу іншим видам продукції – наприклад, йодованій солі... Однак проблема виникне, коли почнуться закрутки - огірки, помідори. Для цього використовується саме кам'яна сіль, тому що йодована сіль гірчить. Тут є певні моменти, але ми взагалі-то живемо в період війни", - зауважив він.

Відтак, проблема є, проте зовсім без солі українці не залишаться.

Хоч "артемівська" кам'яна сіль фактично зникла з вільного продажу, та багато імпортної солі, зокрема, морської. У багатьох торгових точках в асортименті: сіль морська харчова, сіль морська дрібна, сіль сванська, сіль середземноморська, сіль гімалайська рожева, сіль гімалайська рожева з часником і цибулею.

Ціни дещо вищі, тому для більшості українців сіль все ж вдарить по кишені, оскільки за час війни багато хто залишився без роботи. Так, вартість 1 кілограма "артемівської" солі не перевищувала 10 гривень, а найдешевша морська сіль обійдеться щонайменше удвічі дорожче.

З огляду на це, Україні доведеться збільшити закупівлі солі за кордоном, уже зараз у магазинах багато продукції з інших країн, зокрема, з Туреччини та Румунії.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Сіль у землі: чи очікує на Україну дефіцит важливих продуктів