RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна не залишає шансів: якими будуть ціни в Україні

Найбільше дорожчають продукти та пальне

Найбільше дорожчають продукти та пальне Фото: Pixabay

Війна несе із собою не лише жертви та руйнування, а й зростання цін. В Україні інфляція за перші чотири місяці року вже перевищила 10%, і більша частина зростання припала на час після вторгнення російських військ. "Апостроф" з'ясовував, що подорожчало найбільше, а також, наскільки ціни зростуть до кінця 2022 року.

Одним із найбільш виразних та відчутних наслідків війни є тотальне зростання цін. В Україні значною мірою подорожчання зачепило продукти харчування та інші споживчі товари, медикаменти, послуги.

У перші ж дні після вторгнення 24 лютого, українці кинулися до магазинів змітати з їх полиць товари, внаслідок чого вони швидко закінчилися. Дефіцит, що утворився, у тому числі продовольчий, лише сприяв збільшенню цін.

Однак поступово ажіотаж зійшов нанівець, і на більшій частині території країни товари знову з'явилися у магазинах – нехай і не в довоєнному асортименті.

Воєнне прискорення

Ціни також довоєнними не стали. Принаймні на більшість товарів.

За даними Державної служби статистики, у березні, який став першим повним місяцем війни, ціни порівняно з лютим зросли на 4,5%. У квітні зростання трохи сповільнилося - до 3,1%, однак з початку року інфляція вже досягла рівня 10,9%, при тому, що за підсумками всього 2021 року вона склала 10%.

За даними Держстату, значно подорожчали продукти харчування – загалом на 16,6% з початку року. Абсолютним рекордсменом з подорожчання стали овочі (69,3% з початку року) та фрукти (46,6%).

Більшість інших продуктів харчування дорожчали не так сильно, а наприклад, ціни на яйця з початку року взагалі знизилися - на 28,4%. Причому це падіння відбулося якраз у квітні.

Також не подорожчали житлово-комунальні послуги, що пояснюється тим, що уряд на час війни зафіксував на них тарифи.

Одяг у квітні трохи подорожчав, проте з початку року зростання цін на нього виявилося досить помірним – у середньому 2,7%. При цьому порівняно з квітнем 2021 року, одяг навіть подешевшав – на 6,2%.

"На одяг, а також на товари тривалого користування просто впав попит", - пояснив у коментарі "Апострофу" член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

А ось автомобільне паливо, навпаки, подорожчало, причому дуже помітно. Згідно з офіційними даними статистики, з початку року ціни на пально-мастильні матеріали збільшилися на 19,2%. Це пов'язано з дефіцитом пального, яке потрібно армії, а також для проведення посівної, у зв'язку з чим звичайні громадяни отримують його за залишковим принципом.

Фото: Pixabay

Після зупинки Шебелинського газопереробного заводу у Харківській області та пошкодження внаслідок ворожого обстрілу Кременчуцького нафтопереробного заводу у Полтавській області Україна забезпечується паливом лише завдяки імпорту. А оскільки морські поставки через блокаду російським флотом наших портів зараз неможливі, імпорт здійснюється тільки по суходолу з Європи.

На багатьох АЗС зараз взагалі немає палива, а на деяких його продають крадькома за цінами, удвічі вищими за ті, що встановлені урядом. Влада обіцяє вирішити проблему вже у травні. Очевидно, що покращення ситуації очікується ближче до кінця місяця.

Між Львовом та Харковом

Із перших днів війни були побоювання, що в Україні різко девальвує гривня, як, наприклад, було у 2014-2015 роках після окупації Криму та початку агресії на Донбасі. У зв’язку з цим, Національний банк до закінчення дії військового стану заморозив офіційний курс долара на рівні 29,25 гривні.

Але реального обвалу нацвалюти поки що не відбулося, а тому обмінний курс гривні не дуже сприяє зростанню цін. "Ми бачимо, що навіть курс "чорного ринку" відрізняється від офіційного на 10%, тому поки що він сильно не впливає", - зазначив у розмові з виданням інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса.

Проте серйозно впливає на інфляцію ситуація з паливом, а також логістика: "Сама логістика дорожчає, і це призводить до подальшого зростання цін".

При цьому говорити про ціни в Україні загалом, навіть на окремо взятий товар - це все одно, що визначати середню температуру по лікарні. Очевидно, що ціни дуже відрізняються в залежності від регіону.

"Основною причиною зростання цін є порушення ланцюгів постачання через військові дії. Найвище зростання цін – на тимчасово захоплених територіях та у регіонах з активними бойовими діями", - йдеться у травневому макроекономічному огляді Нацбанку України.

Деякі користувачі мережі розповідають, що, наприклад, у Чернігові, який тривалий час перебував в облозі, ціни на яйця підскочили до 150 гривень за один десяток замість більш звичних 30-40 гривень. При цьому інші жителі міста стверджують, що наведена ціна не відповідає дійсності.

Не виключено, що хтось навмисно дає неправдиву інформацію, але, швидше за все, справа в тому, що навіть в одному населеному пункті, а іноді і в одній торговій точці ціни на той самий продукт можуть відрізнятися в рази в проміжку часу від кількох днів до кількох тижнів.

Автор цих рядків може підтвердити, що в одному ж самому магазині Києва у квітні в один день картопля коштувала 12 гривень/кілограм, а через тиждень – 4 гривні/кілограм. Ще через деякий час ціна склала 10 гривень/кілограм.

Фото: Pixabay

Те ж саме відбувалося і з буряком – на нього ціни протягом кількох тижнів варіювалися від 5 до 25 гривень за один кілограм. Це при тому, що Київ повністю не блокувався ворожими військами, і столиця в принципі забезпечується в пріоритетному порядку. Отже, наведений вище ціновий розкид в інших регіонах цілком імовірний.

"Ціни дуже сильно відрізняються залежно від логістичної складової, - каже Олег Пендзин. - Якщо сьогодні хтось готовий везти продовольство, наприклад, до Харкова, то ми можемо собі уявити, скільки це може коштувати, і що саме туди везуть. Я не думаю, що сьогодні можна легко знайти у Харкові ківі, авокадо, банани”.

Експерт нагадав, що через блокування портів весь імпорт, і не тільки пального, сьогодні заходить в Україну через західний кордон: "Уявимо собі логістичне плече, наприклад, до Львівської та Полтавської областей". Відповідь тут очевидна.

Погляд у майбутнє

Але що буде з цінами далі?

Національний банк України прогнозує, що інфляція у 2022 році перевищить 20%.

Сергій Фурса загалом згоден із такою цифрою. "Напевно, це буде базовий сценарій. Чи можлива вища інфляція? Можлива, тому що війна не залишає шансів. Плюс продовжує розкручуватися глобальна інфляція", - сказав експерт, додавши, що не готовий прогнозувати найгірші сценарії: "Це вже будуть спекуляції" .

Олег Пендзин, у свою чергу, вважає, що "сировинна інфляція" за підсумками цього року складе 30-35%. За його словами, зараз дуже складно прогнозувати, що дорожчатиме більше, а що менше: "Це пов'язано безпосередньо з тим, чи є дефіцит (на ті чи інші товари). Дефіциту продуктів харчування немає, щодо палива дефіцит є".

НБУ також підтверджує відсутність дефіциту і навіть надлишок продовольства в Україні через "логістичні обмеження експорту", що, до речі, є стримуючим фактором для інфляції.

При цьому ціни залежатимуть не лише від пропозиції тих чи інших товарів та послуг, а й від попиту на них. "Якщо пропозиція стабільна або навіть трохи менша за звичайну, а попит впав у зв'язку з падінням доходів населення, ціни зростати не будуть. Просто люди будуть менше їсти, гірше одягатися, менше витрачати на інші потреби, - каже Олег Пензін. - А доходи зараз дуже сильно впали".

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Новини партнерів