RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Стосується далеко не всіх: через Дію тепер можна отримати пільговий кредит на житло

У додатку Дія було запущено програму пільгових державних кредитів під 3% на житло "єОселя", яка поки що доступна лише захисникам України, представникам силових відомств, а також науковцям та вчителям.

Про це розповів голова Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров.

За його словами, українці, які захочуть отримати від держави пільговий кредит на житло, можуть все зробити на кілька кліків, не виходячи з дому.

Читайте також: Хто з українців подав заявку на пільгову іпотеку: названі категорії та цифри

Щоб стати учасником цієї програми, потрібно бути платоспроможним громадянином України, бути старшим 18 років на дату оформлення кредиту та не старшим 70 років на дату погашення, не брати участі в інших держпрограмах із забезпечення житлом.

Подати заяву можуть ті українці, у кого взагалі немає власного житла, воно розташоване в районі бойових дій або на тимчасово окупованій території або його квадратура менше 52,5 метрів плюс 21 "квадрат" на кожного члена сім'ї.

Пільгова ставка весь термін кредиту становить 3% на максимальний термін 20 років. При цьому мінімальний стартовий внесок дорівнює 20%.

Вартість житла не повинна перевищувати середню вартість будівництва житла по регіонах України та помножену на:

  • 2,5 – для Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова;
  • 2 – для обласних центрів; населених пунктів, що розташовані на відстані до 15 км від обласних центрів; міст із населенням понад 300 тис. осіб;
  • 1,75 – для міст із населенням від 100 до 300 тис. осіб;
  • 1 – для інших населених пунктів.

І якщо вартість 1 квадратного метра чи площа житла перевищує певні умови програми, різниця покривається за рахунок первісного внеску, – йдеться на ресурсі програми.

Житло, під яке береться кредит, має бути квартирою у багатоквартирному житловому будинку недержавної чи комунальної форм власності та має бути здано в експлуатацію не більше 10 років тому.

Раніше Верховна Рада підтримала законопроект про призупинення виплат за кредитами для фізичних осіб, які втратили іпотечну нерухомість або автомобіль через бойові дії.