RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Російська економіка йде на дно: чому не можна довіряти статистиці Кремля

Офіційна статистика Росії щодо стану економіки за підсумком 2022 року не викликає довіри. Попри заяви російської влади про падіння ВВП на 3%, міжнародні фінансові організації та експерти переконані, що показник насправді суттєво більший.

Про це у коментарях "Апострофу" розповіли українські фінансові аналітики.

Читайте також: Економіка краху: до чого Путін привів російський рубль

Так, за словами економіста, члена товариства фінансових аналітиків Віталія Шапрана, Світовий банк прогнозував зниження економіки Росі на 8,9%, а опитування аналітиків Bloomberg - на 4,7%. Основна помилка була в прогнозі вартості енергоносіїв - на початку минулого року були інертні очікування продовження падіння цін на нафту, тоді як після початку війну та проблем на Близькому Сході ціни пішли вгору.

"Зараз немає довіри до системи держстатистики Росії. Озвучені дані - попередні і можуть бути переглянуті протягом двох-трьох місяців. Припускаю, що в результаті може виявитися, що темп падіння за підсумками року був більше 3%", - зазначив він.

На думку керівника аналітичного напрямку мережі АНТС Іллі Несходовського, офіційна російська статистика викликає сумнів. Їй не можна повністю довіряти, адже багато показників - під грифом "Секретно".

"Те, де вони показують плюс, засекречено. При цьому ми бачимо по низці галузей, особливо переробних, суттєве просідання. А додана вартість формується саме у переробних галузях", - додав він.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Хроніки пікіруючої економіки: як в Кремлі фальшують статистику