RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хроніки пікіруючої економіки: як в Кремлі фальшують статистику

ВВП РФ впав менше, ніж очікувалося, але є нюанси

ВВП РФ впав менше, ніж очікувалося, але є нюанси Уральський алюмінієвий завод Фото: Wikipedia

Економіка Росії у 2022 році впала приблизно на 3%, що суттєво менше, ніж прогнозувалося раніше. Принаймні таку цифру називають офіційні російські джерела, до яких мало довіри. При цьому в деяких ключових галузях економіки країни-агресора минулого року навіть було відзначено зростання, що також викликає питання. "Апостроф", проте, знайшов на них відповіді.

Сумнівна статистика

Економіка Росії, незважаючи на санкції, 2022 року скоротилася менше, ніж прогнозувалося. Як повідомив міністр фінансів РФ Антон Силуанов, спад російського ВВП минулого року становив 2,7%. Зрозуміло, що це попередні дані, і реальне падіння може виявитися більшим. Однак очевидно, що економіка країни-агресора не впала на 5-10%, а то й 15%, як це передбачалося багатьма авторитетними фахівцями.

"Справді, Світовий банк прогнозував зниження ВВП РФ на 8,9%, а опитування Bloomberg показувало на 4,7%. Думаю, що тут основна помилка була в прогнозі цін на енергоносії - на початку 2022 року були інертні очікування продовження падіння цін на нафту. А якраз через розв'язану війну та проблеми на Близькому Сході ціни пішли вгору, - сказав у коментарі "Апострофу" економіст, член товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран. - Другий момент: зараз немає довіри до системи держстатистики Росії. Озвучені дані - попередні і можуть бути переглянуті протягом двох-трьох місяців. Припускаю, що в результаті може виявитися, що темп падіння за підсумками року був більше 3%".

Керівник аналітичного напрямку мережі АНТС Ілля Несходовський також сумнівається, що офіційній російській статистиці можна повністю довіряти.

"Те, де вони показують плюс, засекречено. При цьому ми бачимо по низці галузей, особливо переробних, суттєве просідання. А додана вартість формується саме у переробних галузях", - зазначив він у розмові з виданням.

Читайте: Зброя Кремля замовкла: чи зіскочить Європа з голки "Газпрому"

Але й у переробних (тобто несировинних) галузях є серйозні перекоси. Очевидно, що в контексті війни (або, як її називають у Росії, "спеціальної військової операції") збільшилося державне замовлення на виробництво продукції військового призначення. А це, зауважимо, багато в чому відбувається за рахунок скорочення виробництва цивільних товарів.

Згідно з навіть відкритими даними, військові витрати РФ в 2022 році збільшилися на третину в порівнянні з попереднім кошторисом на попередній рік.

При цьому експерти оцінювали, в першу чергу, цивільний сектор російської економіки, і в ньому, за словами Іллі Несходовського, падіння саме можна порівняти з тим, що прогнозувалося на початку війни.

Крім того, слід визнати, що в РФ відбулося часткове імпортозаміщення внаслідок введених Заходом санкцій. Зрозуміло, що російська продукція за якістю гірша, ніж закордонні аналоги (або з іноземними комплектуючими), але країна-агресор все ж таки змогла налагодити принаймні частково необхідне їй виробництво.

Економіка шахрайства та мародерства

Особливих успіхів імпортозаміщення досягло в аграрному секторі та супутній йому харчовій промисловості.

Нагадаємо, перші західні санкції були введені проти Росії ще у 2014 році – за анексію Криму. Незабаром за ними були введені "самосанкції" - РФ заборонила ввезення продовольства з "недружніх" країн (мова про горезвісний пармезан і не тільки). Зрозуміло, що процвітав "сірий" імпорт, завдяки якому з'явився, наприклад, такий феномен, як "білоруські креветки", але країні-агресорові справді довелося налагодити виробництво різних продовольчих товарів.

До того ж, не забуватимемо, що Росія, поряд з Україною, є одним із головних постачальників аграрної продукції на світові ринки. Ці чинники цілком могли забезпечити російському агропрому певне зростання 2022 року.

Але є ще один "фактор" зростання в аграрному секторі Росії, зазначає Віталій Шапран. І це – банальний крадіжка.

Ще навесні "Апостроф" писав, що окупанти безсоромно крадуть на захоплених територіях зерно, яке намагаються продати (переважно неуспішно) на світових ринках.

При цьому інша аграрна продукція, в тому числі легендарні херсонські кавуни, минулого літа була помічена в окупованому Криму і навіть у далекому Сибіру.

Фото: Wikipedia

Кавунами справа, зрозуміло, не обмежилася, і масштаби крадіжки лише наростають. Наприклад, тільки одна фірма "Агрокомплекс", яку контролює колишній міністр сільського господарства РФ (а також екс-губернатор Краснодарського краю) Олександр Ткачов, захопила понад 160 тисяч гектарів сільгоспугідь на окупованих територіях України.

Тож зовсім не дивно, що аграрний сектор РФ показує непогані результати на тлі загального падіння.

Але, виявляється, ще є галузі, в яких минулого року спостерігалося впевнене зростання. Зокрема, це житлове будівництво.

У 2022 році в Росії було побудовано близько 100 мільйонів квадратних метрів житла, що є рекордом для країни-агресора (2021 року було побудовано 92,4 мільйона квадратних метрів житла, що також було на той час рекордом).

Але цьому є досить просте пояснення.

"Кілька років тому вони розпочали програму пільгового кредитування, і люди активно інвестували у житлове будівництво", - розповідає Ілля Несходовський.

За його словами, зазвичай терміни будівництва сучасного багатоповерхового будинку становлять два-три роки, відповідно, в 2022 році були здані ті об'єкти, які починали будувати задовго до російського вторгнення в Україну і санкцій, що послідували за ним.

Однак російські офіційні особи "забули" сказати, що більше половини збудованого житла - 66% - минулого року продати не вдалося. Про це повідомляє опозиційне видання The Moscow Times.

При цьому, за даними девелоперів, така кількість нерозпроданих квадратних метрів також стала рекордною для російського ринку житла.

З чим це пов'язано, здогадатися, в принципі, неважко, - у росіян через західні санкції та "геніальні" управлінські рішення влади падають доходи.

До того ж, як зазначив Ілля Несходовський, у 2022 році значно збільшилася пропозиція житла на вторинному ринку, особливо у Москві, Санкт-Петербурзі та інших великих містах. Це пов'язано з тим, що багато представників середнього класу, і це - не обов'язково противники режиму, а, наприклад, ті, що не бажають ставати "гарматним м'ясом" у рамках "часткової" мобілізації, їдуть із Росії та виставляють свої квартири на продаж. А це, своєю чергою, знижує і без того млявий попит на новобудови.

Не забуватимемо також, що бурхливе будівництво часто є прикриттям для відмивання грошей, які потім кмітливі чиновники та бізнесмени виводять за кордон.

Фото: Pixabay

Минулого року з Росії вивели рекордну суму – близько 250 мільярдів доларів.

А ось де відмивання грошей є головним фактором зростання, так це в дорожньому будівництві РФ, яке в 2022 також показало хороше зростання на тлі загального занепаду.

"Вливаються величезні обсяги інвестицій, а по результату ти бачиш, що ніякої дороги немає. У Росії це досить поширене явище", – каже Ілля Несходовський.

"Канібалізація" російського бюджету

Таким чином, скромна цифра скорочення ВВП Росії не відображає всієї картини деградації економіки країни-агресора.

Більше того, в деяких галузях ситуація є настільки катастрофічною, що її змушені визнавати і на офіційному рівні. Зокрема, йдеться про авіаперевезення. Через санкції Росія не може обслуговувати іноземні літаки, які на сьогодні становлять переважну більшість її повітряного флоту. Авіаторам доводиться або ставити на такі літаки "ліві" запчастини або займатися "канібалізацією" - розбирати одні літаки, щоб використовувати деталі з них на інших літальних апаратах.

У будь-якому випадку подібні дії підривають безпеку експлуатації літаків. На початку 2023 року тільки в один день сталося відразу п'ять інцидентів із російськими літаками (проблеми з двигуном, неполадки в системі шасі), і навряд чи це збіг. За прогнозами фахівців, кількість таких подій лише збільшуватиметься.

Але головного санкційного удару, безумовно, завдано по нафтогазовому сектору Росії, який забезпечує понад третину всіх доходів її бюджету. На початку цього року агентство Bloomberg написало, що через введену в грудні стелю цін на російську нафту "Росія опинилася за крок від бюджетної катастрофи". Справді, російська нафта Urals продається зараз на 20 доларів дешевше, ніж закладено у бюджеті.

І це – результат лише одного місяця дії санкцій.

Європа вже відмовилася від морського постачання нафти з РФ, а з 5 лютого ЄС запровадить ембарго ще й на російські нафтопродукти. І це стане черговим серйозним ударом по бюджету Росії.

"Апостроф" раніше писав, що основні випробування для російської економіки повинні припасти на 2023 рік, і зараз - саме час про це згадати.

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР