RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коли проблеми здаватимуться успіхами: що чекає на Росію в 2023 році

Головні "сюрпризи" для російської економіки ще попереду

Головні "сюрпризи" для російської економіки ще попереду Фото: Pixabay

Західні санкції, щоб не казали кремлівські пропагандисти, перемелюють економіку Росії - про це свідчать дані секретної доповіді, підготовленої для уряду РФ. При цьому повною мірою ефект від санкцій настане у найближчі кілька років, а їхні наслідки країна-агресор відчуватиме до кінця поточного десятиліття. "Апостроф" з'ясовував, чи загрожує російській економіці крах, і чи зможе кремль і надалі фінансувати злочинну війну проти України.

Театр воєнних дій, де останніми днями Росія несе суттєві втрати, є не єдиним проблемним фронтом країни-агресора. Не меншу, а, можливо, більшу поразку РФ зазнає економіці.

Нікого не повинні вводити в оману бравурні заяви російських чиновників і пропагандистів про те, що західні санкції не завдають значних збитків країні-агресору. І якщо російському обивателю, як і раніше, вселяють, що "все йде за планом", то непублічно в лавах російської еліти панують зовсім інші настрої.

Днями Bloomberg опублікував основні тези секретної доповіді, підготовленої для уряду РФ, з якою агентству вдалося ознайомитися.

У доповіді розглядаються три можливі сценарії розвитку подій, два з яких передбачають прискорення падіння російської економіки з можливістю її відновлення до довоєнного рівня лише наприкінці нинішнього десятиліття, а то й пізніше.

Зокрема, в "інерційному" сценарії наступного року економіка росії буде на 8,3% меншою від рівеня 2021 року, тоді як "стресовий" сценарій передбачає досягнення нижчої точки обвалу в 2024 році, в якому ВВП країни-агресора усохне на 11,9 % у порівнянні з 2021 роком.

Є ще "цільовий" сценарій, що є для росії найсприятливішим (але далеко не найреалістичнішим). У ньому економіка РФ к 2023 році провалиться всього на 3,8% в порівнянні з 2021 роком, після чого повільно почне зростати і вийде на довоєнний рівень вже в 2025 році.

До речі, щодо поточного року, то в доповіді падіння ВВП прогнозується, залежно від сценарію, в межах від 2,9% до 4,2%.

Також усі сценарії передбачають посилення західних санкцій, а також приєднання до них нових країн – тих, які досі дотримуються нейтралітету.

У доповіді також йдеться про те, що протягом найближчого року-двох в росії скоротиться виробництво в експортоорієнтованих секторах економіки, і мова не лише про нафтогазову галузь, але також про металургію, хімічну та деревообробну промисловість. І, якщо в деяких із цих секторів пізніше можливе відновлення, у будь-якому випадку "вони перестануть бути драйверами економіки", пише Bloomberg.

Повна зупинка постачання газу до Європи коштуватиме Росії близько 400 мільярдів рублів (6,6 мільярда доларів) недоотриманих податкових надходжень. При цьому втрата європейського газового ринку не буде повністю компенсована за рахунок інших покупців навіть у середньостроковій перспективі.

Скорочення обсягів експорту призведе, у свою чергу, до падіння видобутку газу, що зрештою поставить під загрозу газифікацію деяких регіонів у самій росії.

Аналогічна ситуація спостерігатиметься і в нафтовій галузі - відмова ЄС від російської нафти спровокує скорочення нафтовидобутку, у зв'язку з чим в РФ може виникнути дефіцит автомобільного палива.

Фото: Pixabay

Російські пропагандисти люблять створювати апокаліптичні сценарії світової рецесії, яка поглине США та Європу, але, якщо вона справді станеться, росії буде також несолодко – попит на її сировину впаде ще більше, що призведе до обвалу рубля та прискорення інфляції.

У документі також йдеться про серйозні майбутні втрати для росії у фінансовому та технологічному секторах економіки.

Зокрема, прогнозується, що рф до 2025 року можуть залишити близько 200 тисяч IT-фахівців (нагадаємо, що в перші місяці після вторгнення з росії виїхало від 50 до 80 тисяч айтішників).

Обмеження доступу до західних технологій відкине країну-агресора назад на покоління або на два.

Якщо розглянути ситуацію на рівні різних секторів економіки, то вона виглядає так.

Фактично, 99% виробництва курятини та 30% молочного тваринництва в росії залежать від імпорту. Насіння для вирощування цукрових буряків та картоплі також в основному завозиться з-за кордону. Це ж стосується риб'ячого корму та амінокислот.

"Апостроф" раніше писав, що західні санкції завдають непоправної шкоди російській авіації. Це не дивно, оскільки, згідно з даними секретної доповіді уряду РФ, 95% авіаперевезень у цій країні здійснюються на літаках іноземного виробництва. Відповідно, через відсутність запчастин російський авіаційний флот скорочуватиметься, і, додамо від себе, "канібалізація" літаків наростатиме.

У машинобудуванні ситуація не настільки плачевна, проте лише 30% обладнання у галузі виробляється в самій росії, а тому проблеми будуть і тут.

Щодо фармацевтичної галузі, то вона залежить від імпорту сировини на 80%.

Зростаючий дефіцит

Втім, проблеми в Росії відчуваються вже сьогодні. Громадяни скаржаться на зростання цін, при цьому не лише на імпортні, а й на вітчизняні товари. Дані соцопитувань, навіть найбільш ангажованих, показують, що росіяни дедалі менше цікавляться ходом "спеціальної воєнної операції", як в РФ називають війну проти України, і все більше звертають увагу на внутрішні проблеми країни, більшість з яких так чи інакше пов'язані з економікою.

Уряд Росії шукає різні способи наповнення бюджету, який за підсумками року, як очікується, буде дефіцитним, хоча ще кілька місяців тому він виконувався, хай і зі скороченням, але з профіцитом.

"Хоча вони собі намалювали плановий профіцит бюджету 1,3 трильйона рублів (21,8 мільярда доларів) на 2022 рік, у вересні Мінфін Росії терміново повертається до запозичень через ринок облігацій федеральної позики - вперше з початку війни в Україні", - сказав у коментарі "Апострофу" економіст, член Ради Національного банку України Віталій Шапран.

Також влада країни-агресора намагається всіма способами пожвавити економіку, яка стрімко йде в рецесію.

Одним із таких способів стала пропозиція російського Мінфіну провести так звану "приватизацію" пенсійних накопичень громадян.

"Йдеться про гроші, які до 2014 року зі страхового тарифу в 22% становили так звану накопичувальну частину пенсії. Нею можна було розпоряджатися вільніше, ніж страховою, наприклад, перевести в недержавний пенсійний фонд для підвищення прибутковості. Але з того моменту діє мораторій на формування таких заощаджень, і важливо, що наприкінці минулого року його продовжили до 2024 року", - розповів виданню аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак.

За його словами, плани щодо "приватизації пенсійних накопичень" спрямовані на стимулювання економіки та інвестиційної активності населення. Людям нададуть опцію вкладення у різні фінансові структури чи будівельні проекти.

"Це - ніщо інше, як спроба влити додаткові гроші, завдяки яким підвищиться попит на якісь об'єкти нерухомості, акції або індекси Росії", - пояснив експерт.

Фото: Pixabay

Нафта йде в мінус

Однак, як показують розрахунки економістів, зокрема українських, проблеми Росії поточного року здадуться успіхами порівняно з 2023 роком.

За словами Віталія Шапрана, зараз російський уряд за рахунок енергетичного сектору та Фонду національного добробуту активно надає субсидії галузям, які найбільше постраждали від санкцій.

"Але що станеться, коли ціни на нафту впадуть нижче 60 доларів (за барель), федеральний уряд не думає, - розповідає експерт. - Тим часом падіння цін на російську нафту неминуче, по-перше, це може статися з природних причин - ризик рецесії в ЄС вже збив ціни до рівня менше ніж 90 доларів за барель. По-друге, не забуватимемо, що з 5 грудня діятимуть обмеження ціни на російську нафту, які впроваджує "велика сімка". Очікуємо, що максимальну ціну для росіян зафіксують на рівні 40-50 доларів за барель".

Таким чином, надприбутків від нафти в 2023 році Росія вже не матиме, а зниження цін на нафту просто перекриє джерело субсидій для інших галузей, яке зараз активно використовує Кремль.

Керівник аналітичного напрямку мережі "АНТС" Ілля Несходовський у розмові з "Апострофом" зазначив, що саме нафта, навіть у порівнянні з газом, є основним джерелом наповнення російського бюджету, а тому відмова розвинених країн від її купівлі стане нищівним ударом для країни-агресора.

"У зв'язку з цим життя багатьох росіян суттєво погіршиться. Так, у них будуть автомобілі, але це буде "Лада Гранта" - без подушки безпеки, без спеціальних систем гальмування, без кондиціонерів, але вони їздитимуть. І це стосуватиметься всього - вони перейдуть на нижчі стандарти якості", - розповів експерт.

Ще однією проблемою РФ, яка повною мірою дасть про себе знати в 2023 році, є ситуація із золотовалютними резервами (ЗВР). За словами Віталія Шапрана, 392 мільярди доларів ЗВР Росії у всіх резервних валютах крім юаня заблоковані санкціями, і на сьогодні їх ліквідна частина - це золото та китайські юані в еквіваленті близько 100 мільярдів доларів.

"Але в серпні з'ясувалося, що в таких обсягах КНР не готова віддавати юані Центробанку Росії для обміну на інші валюти. Тобто частина золотовалютних резервів у юанях ліквідна не повною мірою, як того вимагають алгоритми управління ЗВР центрального банку, - розповідає економіст. - Виходить, що при економічному провалі в першому кварталі 2023 року росія не матиме доступу до своїх резервів повною мірою для того, щоб пом'якшити падіння".

Свавілля та деградація

Проте не варто сподіватися, що санкції призведуть до повного економічного колапсу Росії.

"Російське керівництво не просто стоятиме і нічого не робитиме, - каже Ілля Несходовський. - Візьмемо, наприклад, Іран. До нього також були застосовані досить потужні санкції, через які вони були дуже сильно відкинуті у своєму розвитку, але в цілому країна вистояла, і в Ірані зараз, в принципі, знайшли певні способи, щоби обходити санкції, принаймні, частково".

Він також зазначив, що на початку війни, коли Захід лише починав вводити проти Росії санкції, багато авторитетних економістів передбачали обвал російського рубля і крах її банківської системи (тоді курс долара злітав до 200-250 рублів, але потім опустився до 50 рублів, і зараз становить близько 60 рублів - "Апостроф").

"Був дуже потужний удар по банківській системі, вони пішли з багатьох ринків, деякі банки фактично знаходяться на бюджетному фінансуванні, але вони вистояли. Тому і (у прогнозі) щодо економіки також потрібно це враховувати, - каже Несходовський. - Російські бізнесмени, які звикли жити поза правовим полем, налагоджуватимуть різні способи доставки товарів, сировинних матеріалів за рахунок контрабанди, закупівель у третіх країнах. Таким чином вони не підуть у нуль".

Тим не менш, загальна деградація, причому не тільки економіки, в Росії неминуча.

За словами Віталія Шапрана, економічна криза Росії вже запрограмована. Зокрема йдеться про ініціативу "великої сімки" встановити максимальну ціну на російську нафту, а також про аналогічні плани ЄС обмежити вартість газу.

"РФ ризикує втратити економічний суверенітет, оскільки ціна на її основний експорт буде встановлюватися G-7 і впливати на державні фінанси, бюджетну політику, промисловість неенергетичного сектора", - пояснив експерт.

Ілля Несходовський вважає, що ефект від цих заходів буде вже добре помітний на початку весни 2023 року. "А далі буде ефект доміно", – додав він.

Примушення до миру

Профіцит держбюджету, який багато в чому забезпечувався нафтогазовими доходами, дозволяв Росії витрачати величезні суми на війну з нашою країною. За оцінками, у перші місяці після вторгнення ворог щодня спрямовував на військові цілі близько 900 мільйонів доларів. Проте вже влітку фінансові можливості агресора зменшилися - знову ж таки, якщо говорити оціночно, зараз військові витрати РФ складають 400 мільйонів доларів на день, що теж чимало, хоч і більш ніж удвічі менше від того, що було раніше.

Очевидно, що скорочення доходів бюджету та загальне погіршення стану економіки ще більше обмежать можливості Росії вести цю злочинну війну.

Фото: Pixabay

Однак це не означає, що Кремль відмовиться від своїх загарбницьких планів – принаймні з економічних міркувань.

Як пояснив Ілля Несходовський, російський Центробанк має практично необмежені можливості друкувати рублі, які направлятимуться на фінансування воєнних витрат. Крім того, уряд може включити режим мобілізаційної економіки, що означає, що людей фактично змушуватимуть працювати на підприємствах, які виробляють озброєння, за копійки.

Але виробляти високотехнологічну продукцію, зокрема військову, Росія сьогодні не може, в тому числі, через санкції: "Неможливо виготовити танк, якщо у вас відсутній конкретний підшипник, який виробляється за кордоном і вам не поставляється".

У такому разі залишається тільки імпорт, але і він буде суттєво обмежений, по-перше, тому що вимагає значних коштів, які в РФ неухильно скорочуються, по-друге, кількість продавців досить обмежена - поки йдеться про Іран та Північну Корею, а вони навряд чи зможуть запропонувати щось висококласне.

Резюмуючи, Ілля Несходовський зазначив, що західні санкції, загалом послаблюючи країну-агресора, будуть, у тому числі, знижувати її можливості вести війну: "Росії будуть робити все болючіше і болючіше, поки їй не стане нетепляче боляче, з тим, щоб вона припинила (вести війну)".

Період напіврозпаду

Санкції також матимуть соціально-політичні наслідки для Росії.

За словами Несходовського, хоч би яким було економічне становище країни, враховуючи російську специфіку, на мешканцях Москви та Санкт-Петербурга воно особливо не позначиться.

"Тому, на мою думку, виникне конфлікт економічного розпаду, - сказав експерт. - Задаватимуться питанням Кубань, Сибір, інші регіони Росії – чому ми живемо в таких умовах? Цілком можливі протестні бунти, не виключено, що за підтримки місцевої еліти, і це призведе до відцентрових процесів. Мій особистий прогноз – я думаю, що це призведе до розпаду Росії на окремі регіони".

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними