RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

Всі новини

В Україні хочуть змінити закон про колаборантів: кого перестануть вважати зрадником

Після того, як у лютому 2022 року Російська Федерація розпочала повномасштабну війну проти України, у Кримінальному кодексі України з'явилася стаття, яка криміналізувала колабораційну діяльність. Зараз у країні можуть дещо змінити недосконалий закон про колабораціонізм.

Про це повідомляють "Новини Донбасу".

Читайте також: Чужі серед "своїх": топ колаборантів, які зрадили Україну

Закон про колаборантів в Україні викликав чимало дискусій та суперечок. Зокрема, експерти зазначали, що не можна карати людину за те, що вона, намагаючись вижити без засобів для існування, отримувала допомогу від окупантів.

Політичний аналітик Віталій Сізов висловив думку про те, що сам по собі закон неробочий і призведе тільки до того, що суди будуть завалені незрозумілими справами: "Коли там масова відповідальність, навіть у плані його виконання, якщо вирішать дотримуватися суворої букви закону, то я боюся, що у колабораційній діяльності можна звинуватити практично тисячі, сотні тисяч людей та що з ними робити", - висловився він.

Через масові скарги стало зрозуміло, що недосконалий закон треба трансформувати. У Міністерстві реінтеграції з'явилася спеціальна робоча група із 160 людей, які почали виробляти нову концепцію, намагаючись зрозуміти, що зараховувати, а що не зараховувати до колабораціонізму.

З "чорного списку" думають вивести людей, які надавали медичну допомогу, аптеки та продуктові магазини, комунальні служби — постачання тепла, газу, води та електроенергії. У відомстві наголосили: важливо, щоб люди, які забезпечують життєдіяльність на тимчасово окупованих землях, продовжували це робити.

Також у трансформованому законі пропонується не піддавати відповідальності тих, хто вчиняє ті чи інші дії під тиском ворога. Але якщо людина сплачує податки окупантам, вона вже стає спонсором тероризму. Тому ці випадки слід розглядати індивідуально.

Експерти зазначають, що будь-яка колабораційна діяльність має отримати оцінку правоохоронних органів, але це має бути реальною діяльністю на шкоду держбезпеці нашої країни, її територіальній цілісності.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що на російському пропагандистському телеканалі в сюжетах тепер маскують не тільки особи російських окупантів, а й колаборантів, які співпрацюють з окупаційною владою .