RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У березні в Україні впали ціни на пальне: експерти озвучили причини

Бензин та інше автомобільне паливо дешевшають в Україні. Якщо на початку січня дизпаливо коштувало понад 55 гривень/літр, то наприкінці березня – 47,3 гривні/літр.

Про це повідомляє "Апостроф".

Читайте також: Обвал цін на ринку бензину, дизеля та автогазу: чи досягнуть межі

Бензин також дешевшав, але не так стрімко. Ціна марки А-95 впала з початку січня до кінця березня із 52 гривень/літр до 47,1 гривні/літр.

Таким чином, ми можемо помітити, що нині роздрібні ціни на дизель та бензин практично зрівнялися.

Насправді причин кілька, і одна з них – відсутність у країні дефіциту палива, який спостерігався неодноразово минулого року.

"Зв'язок проглядається очевидним, оскільки практично все завозиться, і це купується за цінами, які сформувалися на спотовому ринку Європи. А ціни там безпосередньо пов'язані з вартістю нафти. Отже, якщо на світовому ринку знижується ціна сировини, то знижуються і ціни на нафтопродукти, — сказав "Апострофу" керівник спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев. - В Україні це відразу помітно, оскільки частка податків у структурі ціни невисока. Тому темпи зниження цін у нас можуть бути вищими, ніж, наприклад, у Польщі".

За словами директора консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна, зараз в Україні не просто немає дефіциту пального – останні кілька місяців спостерігається його неабиякий профіцит.

"Всі так готувалися до антиросійських санкцій (з 5 лютого діє ембарго ЄС на російські нафтопродукти - "Апостроф") і в результаті так запакувалися паливом, що у нас зараз рекордні обсяги, — сказав експерт виданню. - Постачання палива на ринок у січні-лютому були більшими, ніж у січні-лютому 2022 року. Але споживання зараз нижче, ніж минулого року".

Він нагадав, що рік тому нафта торгувалася за ціною близько 140 доларів за барель, тоді як зараз – трохи дорожче за 70 доларів (йдеться про марку Brent – "Апостроф"). Тобто сталося зниження у два рази (проте пальне не подешевшало вдвічі).

Більше читайте у матеріалі: Бензин та автогаз в Україні подешевшали: що буде з цінами на пальне далі

Вас також може зацікавити:

Не витрачайте гроші на бензин: як їздити за копійки

Не тільки економно, а й безпечно: що обов'язково потрібно зробити перед заправкою авто

Достатньо кількох крапель: як швидко перевірити якість бензину