RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Оформлення субсидії на неопалювальний сезон: куди та як подавати документи

З 1 травня по 30 вересня українцям розраховуватимуть житлові субсидії на оплату комунальних послуг на неопалювальний період, яку можна отримати за особистим зверненням. Подати документи на її призначення до органів Пенсійного фонду України можна декількома способами.

Про це детально розповідає ПФУ.

Читайте також: Як відбувається нарахування страхових внесків: у ПФУ озвучили відповідь

Житлова субсидія на оплату "комуналки" розраховується у квітні та жовтні, враховуючи тривалість опалювального сезону з 16 жовтня по 15 квітня включно. З початку неопалювального сезону для розрахунку житлової субсидії враховують середньомісячний сукупний дохід за III і IV квартали минулого року. Пенсійна виплата враховується у розмірі нарахованої пенсії за березень цього року.

Хто має особисто звернутися за субсидією на неопалювальний період

Субсидії та пільги на неопалювальний сезон з травня автоматично перепризначать для переважної більшості громадян, які отримували їх в опалювальний сезон, якщо немає змін про їхній майновий стан чи склад родини. У разі змін, такі громадяни мають надавати про це дані до органу ПФУ протягом 30 днів. Але є категорії українців, яким необхідно особисто звернутися за субсидією на неопалювальний період:

  • якщо у складі домогосподарства є ВПО;
  • якщо члени домогосподарства орендують житло для проживання та сплачують "комуналку";
  • якщо кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша за кількість зареєстрованих;
  • якщо домогосподарство звертається за призначенням житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Також виключно на підставі звернення на неопалювальний сезон призначається житлова субсидія, якщо в опалювальний сезон розмір плати за ЖК-послуги, внеску/платежу на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком у межах соцнорми житла та соцнормативів ЖК-обслуговування не перевищував обсягу обов’язкового відсотка платежу. Тобто субсидію призначили 0,00 грн.

У разі, якщо такі домогосподарства хочуть отримувати субсидію на неопалювальний сезон, то представникам даного домогосподарства необхідно у зручний спосіб подати до органу ПФУ нові заяву та декларацію. Якщо подали заяву протягом двох місяців з початку неопалювального або опалювального сезону, то субсидію надають з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на її отримання.

Як подавати документи

  • особисто звернутися до обраного сервісного центру ПФУ;
  • поштою, на адресу органу ПФУ;
  • через сайт електронних послуг ПФУ, мобільний застосунок "Пенсійний фонд" або через портал "Дія".
  • через звернення до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад або ЦНАП.

Нагадаємо, Кабмін розглядає можливість підвищення тарифів на світло у кілька етапів з 1,44-1,68 грн за кВт-год, у залежності від обсягів споживання, до 5,5 гривень.

  • Вас також може зацікавити:

Процедуру оформлення субсидій хочуть спростити: подробиці нововведення

Чи можуть призначити субсидію за наявності авто: українцям пояснили важливий нюанс

Перерахунок субсидій у травні: кому потрібно повторно подавати заявку