RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Підвищення тарифів на світло: скільки платять українці від реальної ціни і яка може бути

Український уряд опрацьовує різні сценарії змін цін на електроенергію для побутових споживачів. При цьому, економічно обґрунтована ціна на електричну енергію для споживачів (у тому числі – побутових) є значно вищою за фіксовані ціни для побутових споживачів і на сьогодні становить понад 6 грн/кВт·год (з врахуванням податку на додану вартість).

Про це йдеться у відповіді Національної комісії, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) на офіційний запит видання "Апостроф".

Ціна складається з:

  • середньозваженої ціни купівлі-продажу електроенергії на ринку на "добу на перед" за березень 2023 року – 3,24 грн/кВт∙год (без врахування податку на додану вартість);
  • тарифу на послуги з передачі з 01.04.2023 – 0,43 грн/кВт∙год (без врахування податку на додану вартість);
  • середньозваженого тарифу на послуги з розподілу електричної енергії для другого класу напруги з 01.04.2023 – 1,32 грн/кВт∙год (без врахування податку на додану вартість);
  • середньозваженого тарифу на послуги постачальника універсальних послуг – 0,115 грн./кВт∙год (без врахування податку на додану вартість); податку на додану вартість (20 %).

Водночас, середньозважена фіксована ціна на електричну енергію для населення становить 1,56 грн/кВт год (з врахуванням податку на додану вартість). Таким чином, на сьогодні діючий тариф на електроенергію для населення покриває близько 25% витрат на її виробництво, транспортування, сплату податків.

Читайте також: Українцям відчутно підвищать тарифи на воду: документ

Також необхідно зазначити, що на сьогодні через постійні ракетні обстріли РФ енергетика України перебуває в складному стані, пошкоджені енергоблоки українських електростанцій, електромережі та інше майно енергетичної інфраструктури.

Нагадаємо, зараз тарифи на електроенергію в Україні складають 1,44 грн (для споживання до 250 кВт-год) та 1,68 грн (для споживання понад 250 кВт-год). Уряд опрацьовує різні сценарії змін цін на електричну енергію для побутових споживачів.

Читайте також матеріал "Апострофа": Підвищення цін на електроенергію буде й незабаром - Юрій Бойко

  • Вас також може зацікавити:

Тарифи на світло з 1 травня: кому можуть підвищити більше ніж утричі

Тарифи на світло для українців можуть підскочити у кілька разів: у чому причина

Як зняти та передати показання лічильника на світло: усі подробиці