RU  UA

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

24 червня

Всі новини

Тарифи на світло не будуть як раніше: на скільки можуть підвищити і коли

Попри те, що офіційного рішення про нові тарифи на електроенергію для населення України ще немає, це питання активно обговорюється, а з 1 червня ціни можуть різко підняти 20-30%.

Про це на своїй Facebook-сторінці написав експерт із питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

За його словами, підвищення може бути "косметичним", з метою скоротити касові розриви, зважаючи на те, що йде війна.

Він наголосив, що останнє суттєве підвищення тарифу на електричну енергію в Україні було здійснено протягом 2015-2017 років у п’ять етапів. Проте з моменту останнього підвищення тарифу ціни зросли практично вдвічі — за даними Держстату, індекс споживчих цін склав 92% з 1 березня 2017 року.

"Дорожчим ставав інтернет, мобільний зв'язок, кабельне телебачення. І правила постачальників цих послуг такі, що, як не заплатиш, то й не отримаєш. Думаю, не помилюсь, якщо припущу, що для середньої сім’ї сумарні витрати на інтернет, телебачення, стаціонарний і мобільний зв’язок можуть у рази перевищувати витрати на електропостачання (за умови централізованого газо- й теплопостачання)", — пояснив Андріан Прокіп.

Читайте також: Не поспішайте продавати генератори, війна ще не закінчена – радник прем'єр-міністра України

Фахівець відзначив, що собівартість виробництва та постачання електроенергії зросла, так само, як і все інше, але ціна, яку споживачі платять за електроенергію, складається з кількох складових. Серед них - ціна електроенергії на ринкових сегментах, тариф на передачу та розподіл електроенергії, вартість послуг постачальника (Постачальника універсальної послуги, ПУП) та ПДВ.

"Основним донором для субсидування тарифу для населення сьогодні є "Енергоатом" і меншою мірою "Укргідроенерго". Торгуючи власною електроенергією на ринку, вони збирають кошти, які згодом інша державна компанія — Гарантований покупець — розподіляє поміж інших компаній зі згаданого ланцюжка на оплату їхніх послуг. Тарифи на передачу ("Укренерго"), розподіл (так звані обленерго) та ПУПів визначаються регулятором (НКРЕКП). І ці тарифи суттєво зросли за минулі роки (як і структура тарифу змінювалася з низки причин), а ціна для населення залишалася майже незмінною. Пересічний споживач, мабуть, буде шокований, що реальна ціна електроенергії для нього здебільшого від’ємна. Або не буде, бо це фактично те, на що деякі категорії громадян чекали", — наголосив експерт.

Він також повідомив, що за минулий рік "Енергоатом" отримав 3,3 млрд грн збитків (у тому числі й унаслідок того, що в окупації перебуває Запорізька АЕС — 44% потужності всіх АЕС країни).

Раніше ми давали корисні поради, як заощадити на комуналці в Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Тарифи на світло з 1 травня: кому можуть підвищити більше ніж утричі

Тарифи на світло для українців можуть підскочити у кілька разів: у чому причина

Як зняти та передати показання лічильника на світло: усі подробиці