RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

5 травня

4 травня

Всі новини

Українці можуть збільшити свою пенсію у півтора рази: як це зробити

З 2024 року посиляться вимоги до страхового стажу для виходу на пенсію за віком та українці мають можливість збільшити розмір своєї пенсії, якщо при досягненні 60-річчя відмовляться від заслуженого відпочинку та продовжать працювати.

Про це інформує ресурс "На пенсії".

Зазначається, що згідно з 29-ю статтею Закону "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування", якщо людина приймає рішення вийти на пенсію пізніше, її майбутні виплати збільшують на певний відсоток.

Читайте: Надбавки пенсіонерам: хто має право на щомісячну виплату 500 гривень

Наприклад, якщо відстрочити пенсію до п'яти років, то кожного місяця без пенсії розмір виплати збільшать на 0,5%. А от у разі відстрочення пенсії на період від п'яти років, тоді за кожний місяць без пенсії розмір виплати збільшать уже на 0,75%.

Тобто людина, яка вийде на пенсію на 5 років і 7 місяців пізніше, зможе отримати прибавку до пенсії у розмірі близько 50%.

У той же час, відстрочка пенсії виправдана, якщо людині до цього вдалося спочатку заробити чималі за розміром виплати, а за мінімальної пенсії особливого підвищення можна просто й не помітити.

Пенсія розраховується за формулою, де середню зарплату за три минулі роки (тобто 12 157,7 грн) множать на співвідношення власної зарплати до середньої, на стаж у роках та на 1%.

Раніше "Апостроф" розповідав, чому деякі громадяни отримують мізерні пенсії.

  • Вас може зацікавити:

Частина українців отримають пенсії автоматично: кого торкнеться новий закон

Влада вигадала, як допомогти українцям з мінімальною пенсією: хто може отримати надбавку

Деяким українцям платитимуть пенсії навіть за відсутності стажу: кого торкнеться